Concordia Üniversitesi Yaratıcı Sanatlar Terapisi* Bölümü Dans/Hareket ve Drama Terapisti aynı zamanda ödüllü belgesel yönetmeni Prof. Dr. Yehudit Silverman, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın davetlisi olarak Türkiye’deydi. Metin Sabancı Merkezi’nde “Kendi İçinde Hikaye-Terapide Mit ve Masal” konulu seminer ve atölye çalışması, benim için çocukluğuma dönmek, oradan önemli olan bir arkadaşı yanıma almak gibiydi.
SİHİRLİ HALIYDIM
Biz, dans ederek, resim yaparak, yazarak, göstererek, dinleyerek ve müzik yaparak kendimize dair yepyeni parçaları bulduk, üzeri birazcık tozlanmış anılarımızı gün yüzüne çıkardık. Çocukluğumdaki Sinbat masalllarından sihirli halı oldum ben. Onun maskesini yaptım, sesini hayal ettim, düşmanlarını resmettim... Bilinçaltım bana ne söyledi, tam olarak anladığımdan emin değilim. Ancak hiç bu kadar keyif alacağımı düşünmemiştim. Beni, belki bunlardan daha fazla etkileyen ise diğer katılımcılarla olan paylaşımlardı. Onların yaptığı maskeleri takınca ruh halimin değişmesi etkiledi beni. Oysa hiçbir şey bilmiyordum hakkında. Çok sevdiği ve kaybettiği bir yakını için yaptığı maskeye dokunmanın bana niye huzur verdiğini hala anlayamıyorum mesela... Çocuklarımla birlikte resim yaparken de keyif alıyordum ama onların kendilerini bu yolla anlatabilmelerinin nasıl önemli olduğunu yeni anladım! Kendimi görsel öğrenen biri diye bilirdim, meğer sesler daha önemliymiş benim için. Bir de yavaş hareket etmeyi sevmiyormuşum. Ritmimi karşımdaki kişiye göre ayarlamam gerektiğini öğrendim çocuklarım sayesinde...
Elvan’ın birlikte yapmayı çok sevdiği etkinliklerden biri kitap okumak, diğeri resim yapmak. Bir keresinde benim şaheser niteliğindeki özgün çalışmamı Hakan’a gösterip “Bak bana, annem yaptı bunu!” demişti. O da alaylı bir ses tonuyla “Hımm, annen gelecek vadediyor!” deyince yan odadan yetiştirmiştim cevabı, “Ben gelecek değil, geçmiş vadediyorum!” diye. Meğer söz konusu sanatla kendini ifade olunca, önce hepimiz geçmiş vadediyormuşuz... İyi hafta sonları!
* Yaratıcı Sanatlar Terapisi, Down Sendromu gibi genetik bozukluklardan depresyon, yeme bozuklukları, travmalar gibi hemen her türlü durumda ve her yaştan kişiye uygulanabiliyor. Kuzey Amerika’da 12 yılı aşkın zamandır bu alanda çalışmalarını sürdüren ve Boston Lesley Üniversitesi Dışavurumcu Terapiler (Expressive Therapies) Programı’nda doktora çalışmalarını sürdüren Yaratıcı Sanatlar Terapisti Nilgün Türkcan tarafından TSÇV çatısı altında koordine edilen terapiler hakkında ayrıntılı bilgiyi (0850) 220 07 74 numaralı telefondan alabilirsiniz.