Sahurda hafif şeyler yiyerek tok kalmak istiyorsanız yumurta ve yoğurtla daha keyifli hale gelecek sahur sofraları. Yumurtayı pişirme tüyolarından yoğurtla tatlı lezzetlere birkaç önerim var. Mutlaka deneyin.
Elimde serbest dolaşan tavuğun 55-60 gramlık yumurtaları. Doğal ve tavuğu üzmeden dünyaya gelen bu küçük yumurtalarla çok mutluyum. Bir değil iki kırarım, iki yetmezse üç kırarım. Yeter ki o kocaman 70-80 gramlık yumurtaları görmesin gözüm. Hücre hayatı yaşatılan suçsuz tavukların devasa yumurtalarını tüketerek bu üretim şekline ortak olmamakta kararlıyım. Tereyağına atılan çamurları da atanlara iade edelim. Onun lezzeti ve metabolizmaya olan olumlu etkisi cepte, şöyle güzel tereyağlı bir sahanda yumurtayı sahur yemekleri listesinin en başına koyarak devam edelim...
Mideyi yormadan tok tutma özelliğine sahip protein bombası yumurta sahur için en iyi tercihlerden. Birden fazla pişirme yöntemine uygun yapısı, malzemeleri kavrayışı ve geçimli karakteriyle de seçeneklerini rahatlıkla çoğaltabileceğiniz bir malzeme üstelik. Yumurtanın basit ama olmazsa olmaz pişirme sırları var... Hazır mısınız?
1. Peynirli ve sade sahanda yumurta / omlette köy tereyağı kullan.
2. Otlu veya sebzeli sahanda yumurta / omlette sızma zeytinyağı kullan.
3. Sahanda pişen yumurtada beyazını her zaman tam pişir, sarısını mümkünse sulu bırak.
4. Yumurtayı katı haşlarken bile gereğinden fazla suda kaynatma.
5. Eşit pişmesi için tüm yumurtaları bir kaba kır ve aynı anda sahana / tavaya aktar.
6. Her zaman istediğin kıvamdan biraz daha az pişir çünkü tavadan tabağa yolculuk sırasında tavanın ısısıyla pişmeye devam edecektir.
MİDEYİ YOĞURTLA FERAHLAT
Sahurda vazgeçilmez bir lezzet ise yoğurt. Yoğurt gerçekten mucizevi bir besin. Sindirim sistemi üzerindeki rahatlatıcı etkisi onu sahur yemeklerinin baştacı yapabilir. İçine eklenebilecek meyveler veya rendelenmiş salatalık farklı ve lezzetli tercihlerdir. Yaz sıcağına denk gelen bu seneki sahurda tuzsuz ve ekşimemiş süzme yoğurda bal veya reçel de ekleyebilirsiniz. Böylelikle tatlı ihtiyacınızı daha az kaloriyle karşılarsınız.
Küçük bir öneri; iftar yemeğinden sonra biraz labne peyniriyle çırptığınız süzme yoğurdu derin dondurucuya koyup sahurda dolaptan çıkarın ve taze meyvelerle tüketin. Pişman olmayacaksınız!
Patateslİ omlet (4-5 kişilik)
Yedi adet patatesi soyup küp küp kesin. Zeytinyağında kavurun veya bol yağda kızartın. Derin bir kapta sekiz adet yumurtayı çırpın, yağı tamamen süzülmüş tavadaki patatesin içine boşaltın. Kapağını kapatın. Altı dakika sonra kontrol edin, eğer üzerinde çok sıvı yumurta varsa biraz daha pişmesi için kapağı tekrar kapatın. Omleti çevirebilecek hale geldiğinde bir tabak yardımıyla ters yüz edin. Diğer tarafı daha kısa sürede pişecektir. Kişi sayısına göre dilimleyip servis yapın.
Meyveli kat kat yoğurt (4-5 kişilik)
300 gram çileği yıkayıp blendırdan geçirin.
Şeftali, ahududu gibi tüm sevdiğiniz meyvelerden kullanabilirsiniz. Şeker sorununuz yoksa içine biraz pudra şekeri veya bal da ilave edebilirsiniz. 200 ml çiğ kremayı çırpın. Yarım kilo buz gibi süzme yoğurtla çırpılmış kremayı karıştırıp kaselere ikişer kaşık paylaştırın. Üzerine rondodan geçmiş bisküvi kırıntıları, çilek sosu koyup bir kaşık daha yoğurtlu karışımdan ekleyin. Üzerini taze meyve, bisküvi kırıntıları, dilediğiniz yemişle süsleyin.
ZEYTİNDE KİM GALİP GELDİ?
Tekrar tekrar düşünüyorum, eviriyorum çeviriyorum aklım almıyor! Zeytin ağaçlarının geleceğiyle ilgili hata yapma şansımız yok. Bugünkü değeri 900 milyon dolar, 2023’teki hedefi 3.5 milyar dolar olan bir nimetten söz ediyoruz. Gözünüzü kapatın, bir zeytinlik hayal edin, sonra o ağaçların olmadığı gri, tozlu ve dumanlı bir şantiye alanı düşünün. Allah’tan aklıselim vekiller sayesinde şimdilik kurtuldular. Tasarının durmasında etkisi olan her bir akademisyene, zeytinciye, gazeteciye, sade vatandaşa ve milletvekiline binlerce teşekkür. Peki tehlike geçti mi? Hayır. Herkesin konuya sahip çıkması, zeytinin geleceğini, kendi geleceğimiz olarak görüp uyanık olması gerekiyor. Sivil toplum ve kampanyalar bunun için var.