Size kitaplarımdan seçme tariflerle bir sahur kolajı yaptım. Hepsinin ortak özelliği mideyi yormayacak ve susatmayacak olması. Sahurda yapmamız gereken en önemli şey kan şekerini ve tansiyonu ani hareketlendirecek gıdalardan uzak durmak olmalı.
Artmazsa yetmez
Drumcuk böreği
Üç böreklik yufkayı önce dörde, daha sonra her dörtte bir parçayı da ikiye keserek, toplam 24 parça üçgen yufka elde edin.
250 gr eritilmiş tereyağını bir fırça ile yufkaların içe gelecek taraflarına sürün.
Börek iç malzemesi için 200 gr İzmir tulumunu rendeleyin maydanoz, karabiber, yarım kilo çökelek peyniri ve bir yumurtayı karıştırın. Malzemesinin tamamını karıştırın ve her bir yufkanın geniş tarafına birer yemek kaşığı dolusu yayın. Sigara böreği gibi sarıp, ‘S’ harfi gibi kıvırın. ‘S’ harfinin ortadaki kısmını alt ve üst yuvarlaklarla birleştirerek böreğe kurabiye havası verin. Hazırlanan börekleri yağlanmış veya pişirme kağıdı ile kaplanmış fırın tepsiye dizin.
Artan tereyağını biraz ısıtın. Suyla inceltilen altı yemek kaşığı süzme yoğurt, üç yemek kaşığı tam buğday unu ilave ederek çatalla çırpın. Elde edilen sosun tamamını fırça yardımıyla böreklere yedirin. Öncede 180°C’de ısıtılmış fırında üzeri pembeleşene kadar, kurutmadan pişirin.
Mevsiminde Yemek
Yaz Sandviçi
Dilediğiniz peynirleri biraz labne peyniri ve ince kıyılmış taze baharatlarla karıştırın.
Minik sandviç ekmekleri yağlı kâğıdın içine sarıp, önceden ısıtılmış fırında 5 dk ısıtın. Diklemesine kesin. Her bir sandviç ekmeğine iki tatlı kaşığı peynirli karışım koyup, iki taraftan ekmeği hafifçe kapatın. Üzerine limon kekik dalları koyup, yanında ızgara domates ile birlikte servis yapın.
Yemek Rehberi
Patates Çorbası
Dört kişi için dört patatesi haşlayın. Bir adet soğanı piyazlık doğrayın ve dört su bardağı et suyuyla bir tencere alıp soğanlar yumuşayana kadar kaynatın. Maydanoz ve küp kesilmiş haşlanmış patatesi ekleyip blenderdan geçirin. Kıvamı yoğunsa bir bardak su ilave edin.
Tuzunu ve 50 ml krema ekleyip kuru nane ilave edin. Beş dakika kadar karıştırıp ocaktan alın.
Ramazan pidesi için süper fikir!
Ramazan pidesinin en güzel hali fırından çıktığı anda kenarından tırtıklamak. Onu yemeğe bandıra bandıra veya çayın yanında köy tereyağı, Erzincan tulumu, Ezine peyniri, zeytin eşliğinde yemek. İftar ve sahur derken sizin evde Ramazan pidesinin bayatlama şansı olur mu bilmem ama kazara kalırsa bu süper önerileri deneyin.
Peynir sefası
Dolapta kalmış ne çeşit peynir varsa kabulümüz. Ancak diğer peynir çeşitlerini etrafa savrulmadan eriyerek toparlaması için labne tarzı veya kaşar peyniri gibi bir peynire ihtiyaç olacak. Karışık çeşitten peynir rendelerini ince kıyılmış bolca taze kekik, kuru biberiye, taze nane, maydanoz ile karıştırın. Pidenin üzerine mozerella peyniri dilimleri sıralayıp bu karışımı tepeleme koyun ve doğru fırına.
Aydanca bir şeyler!
Rondoda biraz zeytinyağı, bir diş sarımsak, fındık veya çam fıstığı ile çekilmiş roka püresini pidenin üzerine sürün, gelişi güzel keçi peyniri ve domates sosu ekleyip fırına verin.
Patlıcan keyfi
Pidede patlıcanı közleyerek ya da benim gibi ızgarasını yaparak koyabileceğiniz gibi, kızartmasını da yapabilirsiniz. Şimdi gelelim tarife, pidenin üzerine rendelenmiş gravyer peyniri koyun, üzerine hafifçe ızgara edilmiş patlıcan dilimlerini sıralayın, biraz tuz serpin. Ezilmiş sarımsak, taze nane, zeytinyağını blenderdan geçirin ve üzerine bu sosu gezdirin, sonra doğru fırına, fırından çıkınca süzme yoğurtla servis etmenizi öneririm. Sonuçta patlıcan ya sarımsaklı domates sosu ya yoğurtla servis edilmeli.
İftar ve sahurda dikkat edin!
Astım hastalarının çoğunda reflü şikâyeti olduğunu söyleyen İstanbul Alerji Merkezi doktorlarından Prof. Dr. Ahmet Akçay, “Oruç döneminde şekerin düşmesiyle açlık duygusunun fazla olması bu nedenle de iştahın çok artması söz konusudur. İştah artınca özellikle hızlı gıda alımı doyma hissinin daha geç olması nedeniyle fazla kilo almaya neden olacaktır. Fazla kilo da astım için önemli bir risktir. Çünkü obezite astım hastalığının en önemli nedenlerinden birisidir” diyor.
Diyetisyen Selma Öztürk ise sahurda “Sağlıklı ve dengeli diyebileceğimiz bir sahur menüsünde dört besin grubundan (Süt grubu, et grubu, tahıl grubu ve sebze-meyve grubu) yeterli miktarda almamız gerekir” diyor ve ekliyor: Sahurda çay içilmemelidir, çünkü her bitki çayının idrar söktürücü etkisi vardır.
Sıvı tüketimi başta su, süt, ayran, cacık, şekersiz veya tatlandırıcı ile yapılmış komposto suları veya asidi azalsın diye bekletilmiş madensuyu içerek sıvı ihtiyacımızı ve aynı zamanda mineral ihtiyacımızı karşılamış oluruz.
- Reflüyü artıran gıdalardan kaçının
- İftarda ve sahurda bol su tüketin.
- Sahurdan sonra hemen yatmayın, yemekten 1-2 saat sonra yatın.
- Az tuzlu veya tam tuzsuz yemeli, şeker ve şeker içeren besinler, bal, pekmez vb. besinler kesinlikle yemeyin.
- Astım hastalığı nedeniyle öksürükleriniz ve balgamınız varsa oruç tutmaya ara vermeniz uygun olur.
- İftarda hızla yemek yememeli, kilo yapıcı gıdalardan sakınılmalıdır.
- Yumurta tok tutar, her gün tüketin.
- İftardan iki saat sonra tatlı yiyin, mümkünse kuru meyvelerle tatlı ihtiyacınızı giderin.
- İftardan 30 dk sonra tempolu yürüyerek egzersiz yapın.
- Orucunuzu su ve hurma veya zeytinle açıp, başlangıç için çorba tercih edin.