Konu sağlık olunca her gün yeni bir iddia ortaya atılıyor. İşte bu kafa karıştıran efsaneler hakkındaki bilimsel gerçekler.
SAĞLIKLI olma. zinde kalma ya da beslenme gibi konularda okuyucularımızdan sıklıkla gelen sorulara bugün köşemde yanıt vermek istedim.
-Ekşi elma şeker hastaları için daha faydalı mı?
Diyet, şeker hastalığı tedavisinin temel unsurudur ve kişiye özeldir. Her hastanın besin gereksinimi, beslenme alışkanlığı farklıdır. Meyvenin ekşi ya da tatlı olması daha fazla tüketilebileceği ya da kan şekerini yükseltmeyeceği anlamına gelmez.
-Ilık su içmek zayıflatır mı?
Suyun, midede doluluk hissi uyandırması ve bağırsak hareketini artırması gibi etkilerinden dolayı zayıflamada olumlu etkisi vardır. Suyu soğuk veya ılık günün her vaktinde içebilirsiniz.
-Kızartma yağı yeniden kullanabilir mi?
Derin yağda kızartma yapılmalıdır. Derin yağda kızartma, kırıntının az olması, besinin her tarafının düzgün kızarması ve az yağ çekmesi nedeni ile daha uygundur. Ancak bir sefer kullanılmış ve okside olmuş yağın tekrar tekrar kullanılması doğru değildir. Ayrıca kızartmadan ziyade haşlama besin tüketmek daha sağlıklıdır.
-Bakır ve alüminyum kaplar sakıncalı mıdır?
Alüminyum ve diğer pek çok metaller temas ettiği besine geçebilir. Genellikle asitli besinlerle temasta bu geçişin daha fazladır. Alüminyumun vücutta birikmesi, nörolojik bozukluklar ve anemiye yol açabilir. Saf bakır çok yumuşaktır. Çabuk lekelenir. Uzun süre açıkta bırakılırsa üzerinde siyahımsı yeşil bir renk oluşur. Bu, bakıroksittir. Bu tabaka ovularak giderilebilir.
Bitkisel çaylar zayıflatır mı?
Bazı bitkiler bağırsakları çalıştırır bazı bitkiler idrar söktürücü özellik gösterir. Ancak hiçbir bitki tek başına zayıflatmaz. Bitkisel çaylar günde 3-4 fincan kadar taze yaprakları ile hazırlanıp içildiğinde sağlığa olumlu etkileri olurken fazla ve uzun süre içmek olumsuz sonuçlara neden olabilir.