Kadının gebelikte düzenli beslenmesi ve doğum sonrası ilk 6 ay alınan anne sütü, ‘hayat boyu sağlık’ demek. Anne sütü, bebeğin büyümesi ve gelişimi için gerekli tüm bileşenleri içeriyor.
Beslenmenin tüm yaşamı etkileyen bir süreç olduğu uzun yıllardır biliniyor. İngiliz Profesör David Barker, gebelikte beslenmenin ileri dönemlere ortaya çıkacak kronik hastalıkların belirleyicisi olduğunu öne sürüyor. Barker Hipotezine göre annenin kötü beslenmesi, rahim içi büyüme geriliğine neden oluyor. Rahim içi büyüme geriliğinin ise ileri yaşlarda insülin direnci, tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve obezite gibi sağlık sorunlarına yatkınlık oluşturduğu düşünülüyor. Gebeliğinde D vitamini ve kalsiyum ile desteklenen annenlerin bebeklerinin kemik kütlesinin ve iskelet büyümesinin daha sağlıklı olduğu görülmüş. Bu sayede bebeklerin, ileri yaşlarda osteoporoz riskiyle daha az karşılaştıkları belirtilmiş.
B12 vitamini alın
Gebeliğinde protein ve karbonhidrat alımı yetersiz olan annelerin ise bebeklerinin düşük doğum ağırlığına ve yüksek kan basıncına sahip olduğu gözlenmiş. Hamilelikte B12 vitamin oranı düşük olan annelerin çocuklarının ileri yaşlarda insülin direncine yakalandıkları görülmüş. Yani, annenin kötü beslenmesinin bebeğin metabolizmasında kalıcı değişikliklere neden olduğu düşünülüyor. Bu durumun, daha ileri yaşlarda kilo artışı, yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları, diyabet gibi birçok sağlık sorununu ortaya çıkarttığı savunuluyor.
Hastalıkları önlüyor
Gebelikte beslenmenin yanı sıra, doğumdan sonra uzun süre anne sütü ile beslenmenin de yaşam kalitesini etkilediği düşünülüyor. Anne sütü, bebeğin büyüme ve gelişimi için gerekli tüm bileşenleri içerir. Bu sayede sadece bebeklik çağında değil, ileriki dönemlerde de kişiyi birçok hastalığa karşı dirençli hale getirir. Yapılan araştırmalar, uzun süre anne sütü ile beslenmiş kişilerde obezite, diyabet, kalp rahatsızlıkları görülme riskinin azaldığını belirtiyor.
Yaklaşık 18 bin üzerinde yapılan araştırmalarda, ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenen kişilerin kolesterol düzeylerinde, bebek mamalarıyla beslenenlere oranla belirgin bir azalış gözlenmiştir. Sonuç olarak Barker Hipotezinde; annenin gebelik öncesinde, sırasında ve sonrasında sağlıklı beslenmesinin, bebeğin tüm yaşamını etkilediğini savunuluyor.