Anne sütü ilk altı ay sadece bebeğin besin ihtiyacını değil vitamin ihtiyacını da sağlıyor. Annenin yetersiz beslenmesi sütteki A, B, C, D ve K vitaminlerinin oranını düşürüyor.
BEBEKLERİN doğumdan itibaren ilk altı ay boyunca yalnız anne sütü ile beslenmesi ve bu süre içinde su dahil hiçbir ek besin verilmemesi önerilir. Anne sütünün içeriği, annenin beslenmesinden bağımsız olarak bebeğin gereksinimlerine göre düzenlenir ve her anne bebeği için en uygun sütü üretir. Ancak özellikle gelişmekte olan ülkelerde annelerin yetersiz ve dengesiz beslenmelerinden dolayı sütlerinde başta D vitamini olmak üzere bazı vitamin eksiklikleri görülebilir.
Vitamin azlığı hastalık çıkarıyor
Bu eksiklikler bebekler üzerinde bazı olumsuz gelişmeleri beraberinde getirebilir. Örneğin A vitamini eksikliği, doğuştan gelen bağışıklığı azaltır. D vitamini kemikleri düzenleyen bir vitamin olduğundan eksikliğinde kas güçsüzlüğü, kafatasında yumuşama, asimetri, geciken bıngıldak kapanması, kalça kemiği eğrilikleri ve raşitizm riski gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bebeklerin sinir sisteminin gelişmesinde B1, vücutta ödemin önlenmesinde E, kanamaların önüne geçmede K vitamini oldukça önemlidir.
İyi beslenen annenin sütü faydalı
Bebeklerin D vitamini deposu tamamen annedeki D vitamini miktarına bağlıdır. Beslenmeye bağlı raşitizm, gelişmekte olan ülkelerde ve Türkiye’de yaygın bir sağlık problemidir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde oluşabilecek D vitamini eksikliğini önlemenin en güvenilir yolu günde 400 ünite D vitamini takviyesi yapmaktır.