Kerem ve Elvan’ın, Microsoft’un bu yılki kod saati eğitimini Minecraft oyunu üzerinden yapacağını öğrendiğinde attıkları çığlıklar kulaklarımda yankılanıyor hala.
Küplerle evden gemiye, kitaplıktan bahçeye sayısız tasarım yapma olanağı sağlayan, tüm dünyada strateji oyunu olarak büyük kabul gören, zaman zaman da şiddet içeriği ya da bağımlılık yarattığı gerekçesiyle tartışmalara yol açan Minecraft, Kerem ve Elvan’ın da en sevdikleri bilgisayar oyunlarından. Bir kere aynı anda, birlikte oynayabildikleri için ekran başında da beraber vakit geçirebiliyorlar; yaptıkları evler, gemiler için birbirlerine fikir veriyorlar. Oyuna genel olarak çok karşı değilim ama şerh koyduğum tek nokta, çocukları çok uzun süre ekran başına kilitleme riski taşıması. Diğer bilgisayar oyunlarında bir noktadan sonra doygunluk, sıkılma belirtileri olurken Minecraft’ta bunu hiç gözlemlememek, ne diyeyim biraz korkutuyor beni. Kerem bir keresinde saatlerce başından kalkmamıştı çünkü. O gün bugündür hafta sonları, bir saati aşmayacak şekilde oynamalarını sağlamaya çalışıyorum. Sağlayabiliyorum diyemiyorum ne yazık ki. “Bir küp, bir küp” daha derken yarım saat geçiveriyor... İşte bu nedenle, Microsoft’un bu yılki kod saati eğitimini Minecraft oyunu üzerinden yapacağını öğrendiklerinde attıkları çığlıklar kulaklarımda yankılanıyor hala.
Küp zorlukları
Etkinlik, hemen her ülkede düzenlenen kod saati eğitim kapsamındaydı. Burada hemen bir parantez açayım. Code.org tarafından tüm dünyada sürdürülen ve çocukları yazılımla tanıştıran kod saati uygulaması, Bilgisayar Bilimi Haftası olarak kutlanan 7-13 tarihlerinin önemli etkinlikleri arasında. Geçen Pazar günü Microsoft Türkiye binasında düzenlenen eğitim de onlarca çocuğu Minecraft Kod Saati eğitiminde buluşturdu. Çocukların hiç tanışmadan, oyuna dair kimi püf noktaları birbirine sorduğunu, “Şunu nasıl yapıyorsun? Bunu nasıl geçiyorsun?” diye tüyo almaya çalıştığını görünce bilgisayar oyunlarının da farklı bir sosyalleşme alanı sağladığını görmek biraz içimi rahatlattı. Sohbet ilerleyip konu futbol sevgisine de gelince “Oohh” çektim derinden... Bu eğitimde ne yaptıklarına gelince, çocuklar https://www.code.org/mc adresinde Minecraft ortamında basit kodlamayla tanıştı. Minecraft oyun tasarımcılarının Code.org ile birlikte oluşturduğu programda, çocukların yakından tanıdığı oyun kahramanları Steve ve Alex’in yanı sıra küp dünyasının çeşitli zorlukları da vardı. Çocuklar blokları birleştirirken tüm eylemleri tamamlayarak yeni bilgisayar kodları yarattılar. Oyuncularını dolaştırdılar, madencilik yaptırdılar. Çocuklar salonda kod yazma gayretindeyken ebeveynlerle sohbet eden Microsoft Türkiye Pazarlama Yöneticisi Behice Funda, Türkiye’de yazılım ekosistemini geliştirmeyi amaçladığını belirterek, www.acikakademi.com adresinin ücretsiz olarak bu alandaki tüm kişi ve kuruluşlara açık olduğunu hatırlattı.
“Bir saatlik eğitimin ardından keyifle, sertifikalarını sallaya sallaya gelen çocukların yüzünde aynı zamanda yeni bir şeyler üretmenin mutluluğu da vardı”, dersem çok mu romantik görünmüş olurum... Olayım... İyi hafta sonları...
Annenin ajandası
Roket yap, fırlat
Amerika’da başlayan ve dünya çapında 150’den fazla noktada çocukların zihinsel ve bilişsel gelişimlerine destek olmayı hedefleyen Engineering For Kids (EFK) atöyle eğitimlerine devam ediyor. EFK, çocukları bu kez 20 Aralık’ta Oyuncak Müzesi’nde ağırlıyor. 7-11 yaş arası çocuklar kendi pipet roketlerini sıfırdan tasarlayıp üreterek kullanma heyecanını yaşayacak.
Yok konsepti
Islak mendil, annelerin hem çok kullandığı hem de içeriğine en fazla dikkat ettiği ürünlerden biri. Bu nedenle ‘yok’ konsepti ile hazırlandığı belirtilen HiPP Babysanft Islak Mendiller hayli ilgimi çekti. İçeriğindeki malzemelerin “mümkün olduğunca az, gerektiği kadar çok” felsefesine göre formüle edildiğini söyleyen firma yetkiliyeri, ürünlerde cilde zarar veren madde olmadığını söylüyor.