Az ve öz olsun istiyorum bugün tariflerim. Çünkü lezzeti öyle kuvvetli bir malzeme seçtim ki fazla malzemeden, abartıdan kaçınmak en doğrusu olacak. İncirle yapılan bu lezzetlere siz de bayılacaksınız.
Sanırım milletçe derdimizi kısaca anlatamıyoruz. Hep bir laf kalabalığı. Tabii sözcükler artınca, arasında oldukça boş laflar da oluyor. Ama fark ettim ki Twitter işte tam bu noktada inanılmaz işe yaradı. Hani şu 140 karakter zorunluluğu var ya... İşte bu zorunluluk Türk halkına önemli bir armağan... Netice itibariyle bugün atılan tweet’lere baktığımda artık Twitter sayesinde Türk halkı derdini kısa ve öz anlatabiliyor. Boş laf yok mu bunların arasında? Tabii var ama yer kısıtlı olunca boş laf da azalıyor.
Şimdi “Nereden çıktı, Hayatın Tadı sayfasında bu Twitter girişi?” diyeceksiniz? Yanıtlayayım. Bana göre yiyecekler de tıpkı Twitter gibi az ve öz malzemeyle derdini anlatabilir, kendini ifade edebilir, işlevini yerine getirir. Hatta dilleri olsa bence kesinlikle bunu isteyeceklerdir. Tencerede onları sürekli karıştırmak, uzun uzun pişirmek çok fazla malzeme eklemek büyük bir karmaşaya neden olur. Çoğu kere olduğu gibi basit olan güzeldir!
LAF KALABALIĞINA GEREK YOK
Kuru incir söz konusu olduğunda ise bu duruma şöyle bir örnek verebilirim. Tam kıvamında kurutulmuş bir inciri alıp ılık suda biraz bekletirsiniz. Kurulayıp sandviç gibi aralayıp içine bir çay kaşığı taze süt kaymağı, bir-iki adet de suda bekleyerek tazelenmiş ceviz içi koyarsınız. İşte tatlının en güzeli! Basit olan güzeldir diyorum boşuna değil. Konu yemek olunca hakikaten fazla laf kalabalığına gerek yok. Tıpkı tweet atmak gibi...
Şimdi gelelim “Bu lezzetli malzemeyle az ve öz neler yapabiliriz?” sorusunun cevabına!
Örneğin kuru incir pate... Kremamsı, yumuşak dokusu olan bu pateyi ister peynir tabağının kenarına küçük bir kasede koyun, ister ekmeğin üzerine sürün, ister salata sosuna bir tatlı kaşığı ekleyin. Herbirinin iyi fikirler olduğunu tadınca göreceksiniz.
20 adet kuru inciri yıkayıp dörde bölün. İki su bardağı kaynamış sıcak suyun içine bırakın. Yarım saat yumuşaması için bekleyin. Suyun bir su bardağını ayırın ve geri kalanını rondoda çekin. Rondodan alın ve kıvamına göre geri kalan suyu aşamalı ilave edin.
İNCİRLİ KEK
- Üç su bardağı un - Dört adet yumurta - 12 adet incir - Bir su bardağı su - Bir su bardağı süt - Dört çay kaşığı tarçın - 125 gram tereyağı - İki su bardağı şeker - Bir su bardağı ceviz - Bir paket kabartma tozu - Süslemek için bitter çikolata ve pudra şekeri.
Bu kek kitabımın 222. sayfasından! Çok sevdiğim, oldukça özel ve teknik olarak yapımı diğerlerinden farklı, incirin lezzetini yoğun olarak alabileceğiniz güzel bir lezzet.
İncirleri küçük parçalara kesip süt ve suyla birlikte bir tencereye alın. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp tereyağını ekleyerek muhallebi kıvamına getirin. Ocaktan alın, soğumaya bırakın. Fırını 180 derecede ısıtın. Bu arada yumurta ve şekeri çırpın. İncirli pelteyi, tarçını, unu ve kabartma tozunu ilave edin. En son cevizi ekleyip yavaşça ve havalandırarak birkaç kere karıştırıp önceden yağlanmış kek kalıbına boşaltın. Bir saat pişirip soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpip bitter çikolata rendesiyle süsleyin.
YENİ BİR YARIŞMA
BENCE yapılacak her yemek yarışmasının üstleneceği bir görev olmalı. Bu anlamda tüm detaylarını incelikle hazırladığım keyifli bir yarışma hazırladım sizlere. Kış aylarının kıt malzemelerine inat, mutfaklara hareket getirecek, yemek tutkunlarına yepyeni lezzetler yakalama şansı sunacak bir yarışma: Kış Sofrası! Bu yarışmada kazanabilmek için yapmanız gereken çorba, ana yemek ve garnitür üçlemesini en uyumlu lezzetlerle hazırlayıp yaratıcı bir şekilde sunmak! Knorr’un ve Usla Yemek Okulu’nun destek olduğu, finali jüri önünde canlı olarak yapılacak Kış Sofrası Yemek Yarışması için tüm detaylara Faceboook sayfamdan ulaşabilirsiniz.