Vücutta depresyonu alarm veren mekanizmaların sesine kulak verin. Depresyon kapınızı çoktan çalmış siz fark etmemiş olabilirsiniz. Sabahları yataktan yorgun ve gergin kalkıyor, kalp çarpıntısı ile tansiyonda ani değişikliklerden şikayet ediyorsanız, uzmana görünün.
Depresyon kişinin mutlu olma ve hayattan zevk alma yetisini geçici olarak kaybettiği, duygudurumu, düşünceleri, bedeni ve zihni hastalandıran bir psikiyatrik bozukluktur. Kelime manası çökünlüktür. Ruhsal durumun çöktüğünü ifade etmek için bu kelime kullanılır. Depresyon aniden oluşmaz. Bazı ön belirtilerle kendini gösterir. Bunlardan bir tanesi de sabah bunaltısı olarak da adlandırdığımız sabahları görülen aşırı gerginlik ve sıkıntı halidir.
‘Sanki hiç uyumamış gibiyim’
Sıkıntı ve huzursuzluk zaman zaman herkesi rahatsız edebilir. Ama depresyon hastalarında bu şikâyetler şiddetli ve uzun süreli olarak ortaya çıkar. Çoğu hasta sabahları yataktan sıkıntıyla uyanır. Hiç uyumamış, dinlenmemiş gibi uyanırlar. Bezdirici bir sıkıntıdır bu. Güne herhangi üzüntü verici bir durum olmasa da gergin başlarlar. Bu gerginlik yüzünden “bugün zaman geçmek bilmeyecek, akşama kadar nasıl sabredeceğim, bu sıkıntıya nasıl katlanacağım” düşünceleri gelişir. Genellikle akşama doğru biraz rahatladıkları için bir an önce akşam olsun isterler.
Erken tedavi önemli
Sıkıntı her ne kadar sabah saatlerinde daha şiddetli olsa da boyu da kendisini gösterebilir. Huzursuzluk, sıkıntıya çoğu zaman kalp çarpıntısı, nefes darlığı, yutkunma güçlüğü, tansiyon değişiklikleri ve vücutta ısınma, yanma, karıncalanmalar gibi bedensel belirtiler de eşlik eder. Sıkıntının şiddetli olduğu depresyon hastalarında, intihar riski de yüksektir. O yüzden sıkıntıyla giden depresyon hastalarında tedavi sürecine çok dikkat etmek gerekir. Antidepresan tedaviye mutlaka sıkıntıyı yatıştıran ilaçlar da eklenmelidir.