Rusya kendi doktrinini "savunma" üzerine inşa ettiğini ifade ediyor. Kimseyi "düşman" ilan etmediğini, kendisine yönelik saldırıya karşılık; savunma doktrinine göre hareket ettiğine inanan Rusya için NATO, savaşı "tetikleyen" taraf. Rusya'yı düşman olarak belirleyen ABD politikalarına bakılırsa, Moskova kendi argümanlarında haklı. Tabi NATO konsepti içinde, isteyenin üyeliği arzu etmesinde anormal bir durum yok. Ama burada anormal olmayan durum, Rusya'ya karşı sürecin bizzat kendisi değilse...
-Rusya soruyor: "NATO neden sınırlarımıza doğru genişliyor?" ABD cevap veriyor: "Niyetimiz NATO'nun doğudaki parçasını güçlendirmektir. Rusya'ya karşı değiliz..."
-Rusya Soruyor: "Madem Rusya karşıtı durum söz konusu değil, o zaman havadadır sistemlerini, kime karşı konuşlandırıyorsunuz? Polonya Romanya Baltık ülkelerini kimden koruyorsunuz?"
Soru-cevap esasında, çoğu meseleyi ortaya çıkartıyor.
ABD ısrarla "Hayır hedef Rusya değil!" deyince, Rusya da "Tatbikatlar için sınırdaki askerlerim, Ukrayna karşıtı değil!" demeye başladı. Rus diplomatik literatürü buna, "ayna politikası" diyor.
ABD, kendi yaptıklarının, Rusya "versiyonu" ile karşı karşıya. Peki, sinir uçları ile oynamak, tehlikeli boyuta geçer mi? "Kesin geçmez" demek elbette mümkün değil. Lakin kimseye geniş çaplı savaş gerekmediği de açıktır.
Konvansiyonel askeri doktrin çerçevesinde savaş anlayışını, kimse istemiyor. Siber saldırılar veya vekâleten savaşanlar varken, neden ve kim karşı karşıya savaşmak istesin ki? Özellikle Avrupa'nın savaşmak için askeri yolu denemek istemesi bir tarafa, söylentisinin bile nasıl moral bozukluğuna yol açtığından bahsetmiyorum.
Eğer gerilim, Rus ruleti oyununa dönüşürse, "Kimin kafasında mermi patlar veya patlar mı?" sorusu, sinir bozmaya başladı. Ukrayna Başkanı Zelenyki'nin savaş söylentilerine karşı koyması sonrası, retoriğini değişmesi tesadüf olabilir mi? Seçim endişesi taşıyan Zelenyki, bir anda neden darbelerden bahsetmeye başladı. Muhaliflerine yönelik tutumu, demokrat Zelenyki profili için, ters bir durum değil mi?
Rusya mevcut durumu zamana yayıyor. Zaman herkesten çok, Rusya'nın işine geliyor. ABD'nin zamanı ise çok az. Ukrayna'nın iç siyaseti için de zaman dar. Demek ki "Rusya, zamana yayarak, savaş beyanlarını suya düşürmek istiyor!" tahmini, akla daha "yatkın" olandır. Ama Donbas üzerinden yeniden gerilimin devreye girmesi, yeni senaryoların yazılmasına neden oldu.
Rusya güvenlik garantisi bekliyor. ABD bu hususta garanti vermek istemiyor. Bir garanti alınana kadar ise, zaman oyunu Rusya'nın işine yarıyor. Donbas üzerinden gerilimin ve çatışmanın devreye girmesi ise, Rusya ve ABD için de iyi malzemedir.
Zelenyki'nin retoriğine bakılırsa, ABD bu retoriğin gündemden düşmesini istemiyor. Rusya cenahından bakılırsa, Donbas üzerinden sinir uçlarını germeye devam etmek isteyen bir Rusya vardır karşımızda. Yani ayna siyaseti devrede...
"Burada kim başladı?" sorusundan daha çok, "Kim bitirecek?" sorusu daha da önem arz ediyor.
Şimdilik ise Ukrayna meydanında, Ukrayna bahanesiyle istediğini almak için tehlikeli oyun oynayan Rusya ve ABD için, var olan çıkarların savaşını seyrediyoruz.