Birkaç gün önce Avrasya Hareketi Başkanı Dugin, Rusya'nın çatışmalara bakış açısını izah ederken enteresan bir cümle sarfetti.
"Rusya, kendine yönelik tehlike görmeyene kadar, ülkelerin tehlike sandığı konuları delmez." Yani diyor ki; Rusya'ya sorun yaratmayanın, Rusya sorunu olmaz.
Düz mantık! Lakin hukuku yok sayan bir mantık. Bununla birlikte Rusya bakış açısını da izah eden bir mantık. Bu mantıkla baktığımızda; PYD desteği, uçak krizi öncesi bu kadar net olmamışken, kriz sonrası Türkiye'ye gözdağı verme amaçlı, destek ortaya çıkmış oldu. Dahası var... Sorunlar çözülmeye yönelik bir durum söz konusuyken, birdenbire Suriye'de PYD'ye, Rusya bayrağı ve asker desteği fotoğrafları devreye girdi.
Erdoğan'ın; Putin'e verdiği dosyada, bu fotoğraflar yer almakta.
Putin'in bu duruma reaksiyonu dikkat çekici ve esasında işin özünü anlatan nitelikte oldu.
Putin; kesin bir dille, "Rusya askeri bu tabloda olamaz" dedi. Lakin "araştırtırım" dedi. Bir taraftan bu durum şunu da anlatmakta. Putin, Türkiye'yi rahatsız eden ortama izin vermeyecek. Diğer taraftan, bu durumdan haberi olmaması mümkün gözükmüyor. Peki bu fotolar neyin nesi oldu?
Putin; Suriye'de taktiksel olarak mevcut grupları kullandığı aşikardır. Diğer taraftan, Rusya'daki Yahudi ve Ermeni lobisinin önemine hep dikkat çekmektedir. PYD gibi unsurları, Yahudi lobisinin kullandığına dair, İsrail'in çıkarlarına göre devreye sokulduğu analizleri var ortada. Diğer taraftan; öteden beri PKK alt yapısında Asala terör örgütü sonrası transfer edilen bir zemin söz konusu olduğunu da varsayalım.
Putin'in, Türkiye'yi kendisinden soğutacak tavrı söz konusu olamaz. Çünkü Türkiye'nin Suriye'ye yönelik tutumu, şu anda Rusya'nın Suriye'de yüzünü kaybetmeden çıkışını sağlamakta. Yanlış anlamayın; Suriye'den ve süreçten vazgeçtiği yok. Lakin para harcamakta, asker barındırmaktadır ve madden sıkıntı içerisinde. Öte yandan bu süreç, Ukrayna ve ambargo kalkma beklentisine de olumlu yansımadı. Demek ki; bu durumun sürmesi, ekonomik olarak yüktür. Türkiye'nin tavrını desteklemek, bu durumdan çıkmasını sağlamakta.
Dolayısı ile PYD görünümlü Rus asker ve bayrağı konusu, derine inmeden ortadan kalkacak gibi. Türkiye'ye "Rusya'nın ciddi güven vermesi lazım" tespitli analizler de mevcut, Rusya'da. Nedeni şu. Batı ile Türkiye arasında çatışma sürecinde, Türkiye desteklenmeli ve Rusya'ya güvenmeli ki, geri dönüş yapma zorunda kalmasın. Bu bir taraftan, Rusya oyun kuruşunun da göstergesi. Öte yandan ise bu durum, Türkiye kadar Rusya için de hayatidir. Dünyanın yeni ekonomi akışı, doğuya konumlanan ağı aşikardır. Hal böyle olunca, konjonktürel olarak Rusya, Türkiye, Çin, İran, Pakistan ve Hindistan daha farklı anlam taşımaya başladı. Öyle ki İsrail ile İran Savunma Bakanları, bir toplantıda bırakmaya gelebiliyor. Yani anlatmak istediğim şey şu, yeni çağa geçiyoruz. Ve denklem aktör renkleri de değişiyor. Amerikan - İngiliz ittifakı, Avrupa Birliği yükünden kurtulmak istiyor. Bu durumda, Almanya'nın yeniden oyuna geldiği gözüküyor. Kavganın içinde yer buldukça, ekonomik olarak elindekiler kaymak üzere. Bugün yarın değil! Lakin gidişatı, önümüzdeki 30 senenin rengini etkilemekte,
Orta Doğu'da aynı tuzağa İran çekildi. Bir müddetlik, kendini Orta Doğu sürecinin baş aktörü hissetti. Daha doğrusu hissettirendir!İşte "derin Amerikan oyununun" çizgileri bunlar.
Rusya'ya geri dönersek, Türkiye ile birlikte olma çabasına yanıtınız olumlu olmalı. Hep demişimdir, "Rusya ile olumlu ortam, Suriye'de elimizi güçlendirir." Ötesi de var. Orta Asya ve Kafkasya kıpırdatılacak ve bunu da Amerika yapmak isteyecek gibi. Bu durumda, yazımın başında söylediğim Dugin tespitine, tekrar bakmamız lazım. "Rusya korkak" filan demiyorum. Korkulacak bir durum söz konusu. "Bu parametreler dikkate alınarak yol katedilmelidir" diyorum. Bu durumda, eğer bölge Amerikan teşviki ile hareket ederse, Rusya sorun yaratacak. Parçalamak ve asker sokma dahil! Gürcistan örneği, bunu ispat etmekte. İşte o zaman, Türkiye ile iyi ilişkiler ve sorunun çözülmesine, farklı rengi olacaktır. Bu coğrafyada Türkiye, Rusya ile sık sık karşılaşacaktır. Bunun için ilişkileri "iyiden" öteye taşımak fayda getirecektir.