Fırından eve gelene kadar azar azar ufalan, sofraya konduğu anda midede kendini bulan Ramazan pideleri geceye kalır mı bilmem? Ama bu sandviçler özellikle sahur için bence on numara!
Yok! Ramazan pidesi kadar lezzetli herhangi bir ekmek yok benim için. Onun sadece bu aya özel olmasını ve Ramazan pidesinin fırın telaşını çok ama çok seviyorum. Sanırım “Evde yapmayı boşverin” diyebileceğim ender lezzetlerden. Geçen yıl yine Ramazan ayında bir pide çılgınlığı yaşamıştım. Farklı ve basit alternatifler hazırlamıştım. O da çok keyifli bir deneme olmuştu, arzu edenler gazete arşivinden bulabilir.
Bugün ise yaptığım bir başka küçük denememin detaylı yansımalarını takdim edeceğim sizlere. İtalyanların klasik pres sandviç mantığı! Bu tekniği uygulamak için çok çok iyi bir ekmek çeşidi olduğunu düşündüğüm pide başrolde. Sonuç olarak ben ona kısaca pide sandviç demeyi uygun gördüm.
Bu sandviçin önemli kuralları var. Örneğin bütün bir ekmek kullanmak. Pide, bu bakımdan biçilmiş kaftan! Diğer konuysa malzemeleri kalınca bir tabaka olarak ve kat kat dizmek. Bunu yaparken çok malzeme gittiğini düşünebilirsiniz. Gidiyor da. Ama ortaya çıkan sandviçin dilimlenerek ortalama 6- 8 kişilik porsyonları olduğunu hatırlatmak isterim. O nedenle malzemeleri bolca koyun. Kalan dilimleri paketleyip buzdolabına atın ve ertesi gün tost makinesinde ısıtın. Ayrıca malzeme katmanlarındaki renklerin de lezzeti kadar uyumlu olması gerekiyor. Katmanları hazırlarken bunu aklınızın bir köşesinde tutun.
Son önemli kural ise onu ‘pres’ sandviç yapan özelliği. Sandviçin lezzetli olması için yaklaşık bir saat üzerinde bir ağırlıkla durması gerekiyor. Ağır bir demir tava kullanabilirsiniz ya da yağlı kağıtla örtüp üzerine İtalyanların yaptığı gibi ağır kitaplar da koyarak düzleşmesini sağlamanız mümkün. Hepinize afiyetle...
Etli pide sandviç
Bu sandviçteki seçimim beyaz unlu klasik pide. Öncelikle 200-300 gr kadar yağsız kıymayla bir köfte hazırlayın. Pide arasına konacağı için ben ekmek kırıntısı ilave etmiyorum köfteye. Baharatlar, bol yeşil maydanoz, sarımsak ve biraz da soğan püresi gayet uygun. Hafif ılık ya da soğuk yeneceği için kıyma yağsız olmalı ve zeytinyağı da eklemeyi unutmamalısınız. Köfteyi pidenin boyutundan bir parmak daha büyük olarak bir tavaya yayın. Daha sonra aynı tavada pişirin. Köfteyi döndürürken tabak kullanabilirsiniz. Pideyi yatay olarak ikiye kesip üzerine biraz hardal sürün ve ızgara edilmiş kocaman köfteyi içine yerleştirin. Üzerine bir kat sarı hamburger peyniri daha sonra kırmızı soğan halkaları ve bolca roka sıralayıp pidenin diğer tarafına da yine mayonez ve hardal sürün. Acı biber sosu veya domates sosu da sürülebilir. Kapağını kapatıp, üzerine ağırlık koyarak lezzetlerin iyice yoğunlaşması için 40 dakika bekletin.
Veggy pide sandviç
Et yemeyenlere özel hazırladığım bu lezzet için kepekli pideyi seçtim. Aslında çocukluktan kalma bir lezzet... Hani anneniz patlıcanları kızartırken tabaktan aşırıp fırından yeni çıkmış ekmeğin arasına koyduğunuz o küçük lokmaları hatırlayın. Aramızda bunu yapmayan var mıdır? Bence yapmadıysanız çok şey kaçırdınız... Ama hiçbir şey için geç değil. Bir bütün kepekli pideyi yatay olarak ikiye kesin. İçine önce sarı krem peynir sürün ardından kızarmış patlıcan dilimlerini bir uçları üst üste gelecek şekilde sıralayın. Üzerine kabuğu soyulmuş ve halka olarak kesilmiş domates dilimlerini ve en üste kızarmış biberleri yerleştirin. Pidenin diğer tarafına ince bir tabaka süzme yoğurt sürün ve sandviçi kapatın. Üzerine yarım saat kadar bir ağırlık koyun, dilimleyerek servis yapın.