
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald J. Trump'ın Kırım'ı Rusya toprağı ilan etme pahasına bir an önce 'çözüm' ısrarı Asya'da açılabilecek yeni 'cepheler' içinmiş.
Çünkü uzun zamandır beklenen oldu ve Financial Times haberine göre Çin, Güney Çin Denizi'nde 1974 yılından beri Vietnam'a ait olan ve üzerinde Vietnam karakolları ve bir balıkçı istasyonunun bulunduğu ıssız Sand Cay (Tiexian Jiao) adacığına (resif) bayrak çekti.
Spratly Adaları'ndaki stratejik Tizard Kıyısı'ndaki ada, bölgesel egemenlik tartışmalarını alevlendirirken Çin'in bu hamlesi yapılacak olan Amerika Birleşik Devletleri-Filipinler Ortak Tatbikatı öncesi gerilimi arttırdı.

Ukrayna cephesiyle başlayan Gazze ile devam eden süreçte yeni bir aşamaya yeni bir coğrafyaya geçilmiş görünüyor.
Dünyada bir devir daha kapandı ve 'değişmeyen sınırlar' anlayışından yani 'statüko'dan 'revizyonizme' geçildi.
Çin'in bu adaları hatta kimi zaman 'yapay ada' yaparak Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) elde etmeye çalışma arzusu çok yeni gerilimlere gebe görünüyor.

Vietnam ve Filipinler'in iddialarının ortasında kritik 12 deniz mili hakkı sağladığı için öyle sıradan bir 'bayrak çekme' operasyonu değil.
Filipinler ve Vietnam, "bölgesel istikrarı baltalayan provokasyon" olarak nitelerken İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri, Çin'in iddialarını "tehdit" olarak kınadı.
20. yüzyılın kurum ve kaideleri geçerliliğini birer birer yitirirken yerine 21. yüzyılın kurum ve kaidelerinin ne şekilde olup nasıl geleceği muammasının yarattığı 'kaos' bakalım daha nelere yol açacak...