Yemek yendikten sonra yenilen yiyeceklerin mideden, yemek borusuna ve ağza geri gelmesiyle başgösteren reflü pek çok kişinin ortak sorunu. Özellikle yemek borusunun altındaki mide geçişinde bulunan kapının çalışma bozukluğundan kaynaklanır. Buna ek olarak midenin boşalımının iyi olmaması veya mide çıkışında, midenin boşalmasını engelleyecek bir daralma olması reflüye neden olur. Kilolu bireylerde karın dışı ve içindeki yağ kütlesinin mideye baskı yapması sonucu mide içi basınç artar ve yiyeceklerin geriye doğru kaçışı daha fazla söz konu- su olur. İlerleyen reflü ses kalınlaşmasına, nefes darlığına, öksürüğe ve demir eksikliği anemisine de neden olabilir.Geç teşhis, tedavi edilmemiş ve gerekli beslenme düzeni oluşturulmamış reflüler, zamanla gastrit ve çeşitli barsak hastalıklarının oluşma riskini arttırabilir.
Gece yeme sendromunu yenin
Bazı çalışmalarda, çok uzun vadede yemek borusu kanseri riskini arttırabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Reflünün tedavisinin ilk basamağını ise diyet oluşturuyor. Şişmanlık, reflü riskini arttıran etmenlerden biri olduğundan dolayı, reflüsü olan bireylerin ideal kilolarında olması önem taşır. Şişman ve reflüsü olan bireylerin, sağlıklı beslenme önerilerine uygun bir zayıflama diyeti ile ve bir beslenme ve diyet uzmanının rehberliğinde ideal kilolarına ulaşmaları önemlidir. Sigara içilmesi ve aşırı alkol tüketiminin genel sağlığa olan zararlı etkilerinin yanı sıra, reflüyü tetikledikleri de bilinmektedir. Bu nedenle, alkol tüketiminde aşırıya kaçılmaması ve sigara içilmemesi de önemlidir. “Gece yeme sendromu da, reflüyü arttıran etmenlerden bir diğeridir. Gece gerçekleşen besin tüketimi sağlıklı bireylere de önerilmediği gibi, reflüsü olan bireyler için de uygunsuzdur. Reflüsü olan bireylerin böyle bir alışkanlıkları varsa, daha rahat bir uyku için bu alışkanlıklarından vazgeçmeleri gerekir.
AÇ KALMAK?DA TIKA?BASA?YEMEK?DE?SAKINCALI
-Protein içeriği yüksek yağ içeriği düşük bir diyet uygulanmalıdır.
-Alt özafagus sfinkter basıncını düşürdüğü için sigara içilmemelidir.
-Koyu çay, kahve, çikolata, soğan, nane gibi besinler tüketilmemelidir.
-Az beslenilmeli, bir anda fazla yememeli ya da uzun süre aç kalınmamalı.
-Yemek yerken sıvı alımı azaltılmalı, sıvı öğün aralarında alınmalıdır.
-Çok sıcak veya çok soğuk besinler tüketilmemelidir.
Günlük hayat ile ilgili önlemler
-Yemeklerden sonra en az 2-3 saat boyunca uzanmamak, yatmamak gereklidir.
-Yatağın başucunu 15 cm kadar yukarı kaldırılıp uygun pozisyon alınabilir.
-Dar kemerler ya da beli daraltıcı korse ve benzeri giysilerden kaçılmalıdır.
- Sakız çiğnerken yutulan hava geğirmeye ve daha fazla reflüye neden olabilir.
-Aynı zamanda sakız çiğnemenin salya miktarını artırarak olumlu etkisi olabileceği de bilinmeli. Bu yüzden sakız hem yararlı hem de zararlı olabiliyor.