İftar ve sahur arasındaki zaman diliminde sağlıklı besinleri tercih ederek, hipertansiyon, peptik ülser, karaciğer, kalp ve pankreastan kaynaklanan sağlık sorunlarına karşı önlem alabilirsiniz.
Beslenme ile sağlık ilişkisini en iyi anlayacak dönem Ramazan. Bu süreçte yanlış beslenmeden dolayı hipertansiyon, peptik ülser, karaciğer ve pankreas rahatsızlıkları gibi birçok sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Kalp rahatsızlıklarının görülme sıklığı ise bu sağlık sorunlarının en başında geliyor. İftar ve sahur arasında kalan dilimde sağlıklı besinlerin tercih edilmesi bu sorunları ortadan kaldıracak veya en aza indirgeyecek.
Antioksidan desteği
Araştırmalara göre antioksidan içeriği yüksek besinleri bu özel ayda tercih etmek, kalp-damar hastalıkları görülme riskini azaltıyor. Antioksidanlar, hücrelerde ve dokularda hasara yol açan serbest radikallerle savaşır. Böylece hücrelerin yaşlanmasını ve tahrip olmasını önler. Ramazanda gün içinde tok tutacağı düşüncesiyle sahurda çok fazla hamur işi, yağlı ve şekerli besinler tüketmek yanlış. Çünkü hem kısa sürede kilo aldırır hem de kalp rahatsızlıklarına davetiye çıkarır. İftar ve sahurda antioksidan içeriği yüksek besinleri tercih etmenizi öneriyorum.
İftarda yeşil çay sahurda süt
- Karotenoidler: Damar tıkanmalarını önledyen karotenoidler domates, karpuz, havuç, kayısı, brokoli, bezelye, ıspanakta var.
- E vitamini: Yeşil yapraklı sebzeler, kuru yemişler, tahıllılar, esmer pirinç ve bulgurda bulunur.
- C vitamini: C vitamini, kalp hastalıkları oluşumu veya ilerlemesini önler. Taze sebze ve meyveler iyi birer C vitamini kaynağıdır.
- B vitamini: B vitaminlerinden folik asit, kalbi korur. Et, süt, yumurta ve yeşil sebzelerde var.
- Selenyum: Eksikliğinde, kalp yetersizliği ve kalp kası bozuklukları görülmektedir. Deniz ürünleri, et ve tahıllar tüketin.
- Flavonoidler: Damar sertliğini önler kan akışını hızlandırır. Yeşil çayda, siyah çaydan daha fazla flavonoid bulunur.