Ramazan’da iftar sonrası yenebilecek tatlılar arasında en iyisi çikolatadır. Oruç tutarken hem sağlık sorunlarından uzak durmanızı sağlar hem de hamurlu ve kızarmış tatlılar gibi şişmanlamaya yol açmaz.
Oruç tutarken aşırı şekerli, hamurlu ve kızarmış tatlıların hem şişmanlamaya meyil sağlaması hem de mideden karaciğere kadar zararları nedeniyle tüketmemenizi önermiştim. Peki hangi tatlı ile uzun süren açlıkla oluşan tatlı isteğini bastırmalıyız? En sağlıklı seçim ne olmalı? Sorusuna çikolata diyeceğim. Neden mi? Çikolata üzerine gündemde olan araştırmalar sağlığa olumlu katkılarını rapor ediyor. Bu araştırmaların çoğu çikolatanın kalp üzerinde iyileştirici etki yarattığının altını çiziyor. Ramazan boyunca kalp sorunlarının sık karşımıza çıktığı düşünüldüğünde çikolata tatlı bir laternatif olarak değerlendirmemiz gereken nefis bir tat diyebilirim.
Kakao taneleri kalbi de koruyor
Çikolatanın bir numaralı malzemesi kakaodur. Yapılan incelemeler sonucu, kakaonun kalp hastalığı riskini azalttığı görülmüştür. Kakao tanelerinin içinde bulunan flavonoid adli maddeler antioksidan etkisi gösterip, kalp hastalıklarına yol açabilecek molekülleri vücuttan elimine eder. Flavonoidler ayni zamanda kan basıncını azaltır ve damar tıkanıklığını önler.
Kötü kolesterolü düşürüyor
Ayrıca, bitter çikolatanın kötü kolesterol seviyelerini neredeyse %10 düşürdüğü görülmüştür. Bitter çikolatada, sütlü çikolata veya beyaz çikolataya göre çok daha fazla flavonoid vardır. Flavaniodlerin, Almanların yaptığı bir araştırma sonucu, güneş ışığını emip derinin kurumasını engellediği söyleniyor. Ayni zamanda bitter çikolatanın diyabet hastalığına, felç ve kalp krizi riskine karşı koruduğuna dair bulgular da vardır.
Haftada 2 kere bitter yenebilir
İftardan sonra haftada 2 kere ara öğünde 30-40 gram olacak şekilde çikolata yemenizi öneririm. Ancak çikolata çeşidi olarak bitter çikolata olmasına özen gösterin. Çikolata, vücutta endorfin adli mutluluk veren kimyasalların beyinde üretilmesini ve salgılanmasını tetikler. Oruç döneminde günlük yaşanılan stresin uzaklaştırılması için de çok yararlı bir seçimdir. Ayrıca çikolatanın içinde anti-depresan etkisi yaratan, (mutluluk veren) vücutta salgılanan serotonin adli bir kimyasal da bulunduğunu söylemeliyim. O nedenle oruç döneminde yenilecek çikolata miktarını 30-40 gramdan fazla olmamasına özellikle dikkat etmenizi tavsiye ederim.