ORUÇ tutarken besin ve sıvı alımındaki azalma nedeniyle enerji depolarındaki tükenmeye bağlı olarak metabolizma yavaşlar. Bunun yanında, vücut su miktarındaki azalma özellikle ramazanın ilk haftasında önemli bir sorun haline gelebilmektedir. Bu nedenlerle sıvı alımının artırılması ve enerji alımının dengelenmesi önem taşımaktadır.
- Çay: Çay, az miktarda flor minerali, çoğunlukla flavonoid ve antioksidan içerir. Düzenli çay tüketimi, kalp krizi geçirme riskini azaltabildiği gibi, bağışıklığı güçlendirebilir, kemik yoğunluğunu arttırır. Önerimiz günde toplam en az 3, en fazla 6 çay fincanı yeşil, siyah ve bitkisel çay tüketilmesidir.
- Kahve: Kahve doğru tüketildiğinde sağlık için son derece yararlıdır. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kahvenin filtre edilip edilmediğidir. Filtre edilmiş veya edilmemiş kahve tüketiminin kan homosistein düzeyi ile kan basıncını da yükselttiği bilinerek, sınırlı miktarda tüketimini önermekteyiz. Önerimiz Türk kahvesi, espresso ve filtre kahvenin günde 2 fincanı geçmemesi.
- Su: Su ile vücudumuza kalsiyum, magnezyum ve flor sağlanır. Aşırı su tüketimi böbreklerde fonksiyon bozukluğuna neden olurken, yetersiz tüketimi ise, fiziksel kapasitede azalma, vücut ısısında düzensizlik, dikkatte azalma ve kalp damar fonksiyonlarında yetersizlik gibi sonuçlar doğurabilir. Uzun vadede yetersiz su tüketimi böbrek taşları ve safra kesesi kanserlerine neden olabilir. Günde 10 bardak su içimi yeterlidir. Ancak vücut yağ yakımı için kadınların 11, erkeklerin 15 su bardağı su içmesi önerilir.