Eski bir Antep evinin avlusunda, taş yapıya vuran günün ışıltılarına kuşlar gökyüzünde cıvıltılarıyla eşlik ediyordu Gaziantep’te…
Bende nasibimi aldım Allah yürütmeli ki arkasından gidesin. Acı zerdali çekirdeğinden un yaparak ekmek elde edip cephedeki askerlerine yediren Şehit Kamillerin, Karayılanlar'ın, Şahin Beyler'in torunlarının yaşadığı şehirdeydim. 11 ay hiç desteksiz savaşmış, 24 bin nüfusunun 6.317 tanesini Antep savunmasında şehit vermiş, şehitlerinin kefensiz yattığı, tarihi İpekyolu’nun üzerindeki dünyanın en eski yerleşim yerlerinden 13 medeniyete ev sahipliği yapmış Ensar şehri Gaziantep… Dünyada Türkiye, Türkiye’de Gaziantep üreten şehrin çalışkan insanlarıyla dünya mirasındaki dokuz kentten birisi, dünyada şehir adıyla anılan ilk mutfak Gaziantep mutfağı kültürel mirasına sahip çıkan özünü yaptığı işe katan, kendine özgü şivesiyle “Antepliyik agam ben her derde ortağam ben”, “Gelik, gidik, yiyip içiçik, garnımızı duyurucuk, anliyin mi…”
Zeugma müzesi, Yesemek Antik Kenti, Oyuncak Müzesi'nden Hamam Müzesi'ne, Mutfak Müzesi'nden Cam Müzesi'ne varana dek 24 tane müzesi var. Fuarların şehri dünya makine halısının yüzde 70’ini üreten şehir… Bakırcılar çarşısı, sedef kakma, bakır sanatı, , kutlu kuması, yemeni, abaları, tarihi hanları hamamları, dünyanın savaş müzesi olan şehri, dünyada kadınlar anısına yapılmış olan şehit anıtı, Bey Mahallesi'nde eski taş yapıların olduğu eski Antep evleri ve Bey Mahallesi'nden Kaleye evlerinden tünelleri olan Türkiye’nin altıncı büyük şehri Gaziantep’e gitmek için her mevsim ve her zaman haklı bir sebep var.
Uğramadan, yemeden içmeden, tatmadan, konaklamadan dönmeyin.Gaziantep’te yemek yersin canın tatlı çeker, tatlı yersin tekrar acıkır yemek yersin ve böylece devam eder…
Misafir doymadan, ev sahibi o sofraya oturmaz Antep’te.
Ramazan'da Antep mutfağı hem iftar hem de sahur için büyük lezzetler sunuyor.
Katmer, beyran veya ciğerle başlayabilirsiniz. Nohut dürümü deneyebilirsiniz. Mevsimine göre sarımsak kebabı, yenidünya kebabı, erik tavası, patlıcan kebabı, soğan kebabı, şiveydiz, yuvalama, içli köfte, kuru dolma, ekşili köfte, mıcırık aşı...
Lahmacun, kapamalı firik pilavı, düğün yemeği, gabaklama, dorgama bulgur pilavıyla birlikte, yuvalama, akşam simidi, halep kahkesi, simit katmeri, çubuk kahke gibi saymakla bitmiyor. Antep’in 265’İ reçeteli olmak üzere 400’ün üstünde yemeği var. Baklava, yuvalama ve beyran’ı coğrafi işaretli, her evde kebaptan tatlıdan anlayan biri mutlaka var, mideleri adeta laboratuvar gibidir. Yağından, tuzuna çözer yemeği. Bir Gaziantepli'nin yaşam tarzı 20 saat yemek yer diğer 4 saatte ise ne yiyeceğini düşünür. Keyif için yemek yer, Antepli'nin hayali bir 5 kilo verebilsem…
Türkiye’nin kebapçısı Halil Usta ‘da küşleme ve finalde yağlı mutlaka yemelisiniz. Halil Usta, dürüstlüğüyle etini vicdan terazisinde tartan, lezzetiyle etin gerçek en halini en güzel haliyle damakta bırakan, sade mütevazi, çalışkan, yardımsever paylaşarak çoğalan şahsiyeti oğlu İbrahim Halil Kör, et aşkıyla Gaziantep sevdasını harmanlayan Gaziantep’in geleceği, başarılarla dolu genç ismi.
Antep’te et olarak Antep Halliği ve Van Beyazı cinsi 1 yaşını doldurmamış erkek koyun türü kullanılıyor.
Yesemek Restoran'da babadan dedeye, deden toruna, Beyran geleneğini sürdüren Taner Olca, “Kuzunun kol ve gerdan kısmından 10 saat kısık ateşte pişerek yumuşayan et kemiğinden ayrılarak tiftikleyerek ince hale getirilir ve iç yağı kullanılarak pirinç ve kuzu eti, acı ve sarımsak tercihi ile antibiyotik etkisi yapan Beyran yemeği Antep’ te en çok tercih edilenlerden” diyor.
EN ESKİ KIRAATHANE
Kuruluşu 1635 yılı. IV.Murat’ın Bağdat seferi sırasında oturup kahve içtiği yer Gaziantep’in adeta simgesi haline gelmiş. Yaşayan en eski müdavimi Antepli 68 yıllık şehre küstülü Hezel Mamed …
Selim kardeşim “Tahmis, kahvenin dövüldüğü yer, meşhur Menengiç kahvemizde yaban fıstığının aşılanmamış hali. Ramazan ayında bir başkadır Tahmis kahvesi” diyor.
Dünyanın en eski baklavacısı 1871 yılından bugüne Elmacı pazarı Güllüoğlu Mahmut Güllü- Murat Güllü,” havuç dilimi, şöbiyet, bülbül sarma, kuru baklava geçmişten bugüne kalite geleneğimizle baklavamızı yaşatıyoruz” diyor.
Gaziantep’in yeşil altını Antep fıstığı yemeklik ağaç altı, tatlılık kuş boku olarak biliniyor. Unesco Gastronomi şehri Gaziantep’in adeta lezzet orduları var genç kuşak vizyon sahibi, çalışkan üretken gençleri var, istikrarla sürdürülebilir geçmişten geleceğe bu değerlerin yaşatılması, desteklenmesi çok önemli. Gaziantep’te mutlaka konaklama tercihinizde küçük butik bir otel tercih edin derim. Ben 150 yıllık bir konak, bir babanın trafik kazasında kaybettiği kızına duyduğu onulmaz aşkın çiçeği burnunda 2 ay önce açılmış taş evi Melek Lara Butik otelde kaldım kendi evimdeydim. Gösterişsiz, sade, her şey doğaldı… Gaziantep notlarında daha yazılacak paylaşılacak çok şeyim vardı birde tam tamına Gaziantepli canıyla kanıyla herkesin mangal yüreklisi Battal Yıldırım…
Bereketin ve Rahmetin ayı Ramazan ülkemize ve tüm İslam coğrafyasında hayırlara vesile olsun, Hoş geldin ya Ramazan…
KÜNEFENİN EN ÇILGINI CUMBA
11. ay günlerden Çarşambaydı 14 yaşında ayağında yırtık bir terlik, yırtık bir pantolon annesinin diktiği çünkü başka giyecek bir şeyi yoktu, imkanı da yoktu. Aynı saat içerisinde 5-6 kişinin İmam Çağdaş’ı sorması onu tetikledi. “Bende bir gün bu memleketin bir İmam Çağdaş’ı olacağım, onu geçeceğim” diye söz verdi. Tek hayali tek arzusu bu oldu 23 yaşında 2 masalı bir dükkanı vardı, 2012 yılının Mart ayında ortağı İmam Ali Dağdelen ile Cumba Künefe’yi açtı. Açarken yine tek bir sözü vardı “Gaziantep’ten dünyaya lezzet köprüsü kuracağız.” Şuan ki işyeri 55 masalı , İstanbul ve Ortadoğu’nun her yerinden inanılmaz iş teklifleri alan, günlük en az 2 bin kişinin ziyaret ettiği hasırından, ezme özeli fıstık zadesine, 32 çeşit künefeyi kendi vizyonu ve düşüncesiyle bu uğurda hayatını ortaya koyan Coşkun Yaycı, gerçekten yazılmayı hakkediyor. Yazamadıklarımda bende saklı.