Ramazan ayında oruçla toksinlerden arınan vücudunuzu sebze ve meyvelerdeki antioksidanla yenileyin.
Sebze ve meyvelerin bol bulunduğu yaz günlerinde iftar ve sahurlarımızı bu yiyeceklerle zenginleştirin. Sağlığa önem tabakta başlar. Dünyada tüm kanser araştırmacıları ve onkologlar günde en az 5 porsiyon antioksidan bakımından zengin sebze ve meyve tüketilmesinin her türlü kanser riskini önemli derecede azalttığı konusunda hemfikirdir. Antioksidanlar metabolizmanın kendi kendine ürettiği ve vücut için zararlı olan serbest radikal gruplarının nötürleşmesini sağlayarak bu elementlerin vücuda verdikleri zararları önler.
Gençliğin rengi ‘kırmızı ve yeşil’
Serbest radikaller DNA dizilimi değiştirerek kansere sebep olurlar. Antioksidan maddeler ise bu sırada devreye girip, serbest radikallerle savaşıp onlara bağlanarak bu gen mutasyonunu önlerler. Doğru besin seçimleri yaparak antioksidanlardan zengin besin gruplarıyla beslenmek sizin elinizde. Ramazanda iftarda mutlaka bir sebze yemeği, iftarla sahur arasında ara öğün olarak meyve kompostoları ya da taze meyve tercih ederek antioksidandan zengin beslenebilirsiniz. İşte bu mevsimde bolca tüketebileceğiniz önemli antioksidan kaynağı olan sebze ve meyveler:
-Ispanak: İçeriğinde bulundurduğu antioksidanlar sayesinde ağız, gırtlak ve yutak kanserine karşı korumada birebirdir. Ispanak önemli bir lif ve vitamin kaynağıdır. İftarda hazırlayacağınız zeytinyağlı hafif bir yemekle ıspanakta bolca bulunan K vitaminin vücut tarafından daha hızlı ve kolay emilmesini sağlayabilirsiniz. İftar ve sahur arasında ara öğün olarak önemli antioksidan kaynakları olan çilek yada yabanmersini ve yaprakları yıpranmamış ıspanaklarla hazırlanmış bir salatayla antioksidan alımınızı 2 ye katlayabilirsiniz.
-Brokoli: Turpgiller ailesinin en önemli üyesi olan brokoli vücudu kolorektal, göğüs ve idrar kesesi kanserlerine karşı korur. Brokoli önemli bir lif, folikasit ve potasyum kaynağıdır. İsterseniz salatalarınız tamamlayıcısı olarak isterseniz buharda pişirerek brokolinin yararlı birleşimlerinden faydalanabilirsiniz.
--Domates: Yılın diğer zamanlarına oranla domates veriminin fazla olduğu bu dönemlerde bu lezzetli besin bol bol tüketilmelidir. Prostat ve kolorektal kanserine karşı güçlü bir koruma sağlayan domates önemli bir antioksidan olan likopeni yüksek bir konsantrasyonda içerisinde bulundurur. Domatesi isterseniz sahurda peynirinizin yanında taze olarak isterseniz de iftarda güçlü aromasından ve lezzetinden yararlanarak yemeklerinizin yada salatalarınızın içinde tüketebilirsiniz.