Oruç tutmak isteyen diyabetlilere öncelikle sağlık kontrolünden geçmelerini öneriyorum. Hekim onayı alan hastalar iftarda geleneksel sebze, tahıl veya kurubaklagil gibi kan şekerini dengede tutan çorbalar tüketmeli.
Ramazan’da gün boyu kan şekerini dengede tutmayı başarmak, orucun kolay ve sağlıklı tutulmasının anahtarıdır. Ancak bazı kronik hastalıklar bu durumu güçleştirebilir. Tıpkı diyabette (şeker hastalığı) olduğu gibi. Bu nedenle öncelikle sağlık kontrolünden geçip, doktorunuzla oruç tutmanın sizin için ciddi bir sorun teşkil edip etmediğini görüşmelisiniz. Diyabetik hastalarda oruç tutmaya engel olabilecek 2 unsur vardır. Bunlar hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) ve hiperglisemidir (kan şekeri yüksekliği). 13 Müslüman ülkede yaklaşık 13 bin diyabetlinin dahil olduğu bir çalışmaya göre; Oruç tutan Tip 2 diyabet hastalarında ciddi hipoglisemi riskleriyle hastaneye yatış oranında önceki aylara oranla 7.5 kat artma bildirilmiştir.
Yumurta ve tuzsuz peynir
Bir başka yapılan çalışmada ise Pakistan’da Tip 2 diyabetik bireylerin Ramazan boyunca hiçbir sağlık uzmanına danışmadan oruç tutmaya çalıştıkları ve bunun sonucunda terleme, baş dönmesi, asabilik gibi belirtilerin ortaya çıktığı, ancak dikkate almadıkları için bilinç kaybı gibi ciddi sorunlara yol açabildiği gözlenmiştir. Tavsiyem ihtişamlı ve çeşit çeşit hazırlanan iftar sofralarının normal insanlarda olduğu gibi diyabetik hastalarda da fazla kalori ve karbonhidrat alımına sebep olduğunu göz önünde bulundurarak, iftara çorba ile başlamanız olacaktır. Geleneksel, sebze, tahıl veya kurubaklagil çorbalarının ister ev ister paket olanları kan şekerinin de dengede kalmasına yardımcı olabilecektir. Sahurda yumurta, tuzsuz peynir, az yağlı süt ve çavdar ya da tam tahıllı ekmek en iyi alternatiflerdendir. Diyabetli kişilerin diyet lifi alımına ekstra özen göstermesi gerekir. Diyet lifi, midenin geç boşalmasını sağlar ve gereksiz kalori alımını engeller. Tam taneli tahıllar, meyve ve sebzeler ile kurubaklagiller diyet lifi yönünden zengin besinlerdir. Aldığınız diyet lifi miktarını arttırmak için sebze ve meyveleri kabuğu ile yemeli, tam taneli tahıldan yapılmış çorbalar ve çeşitli ekmekleri tüketmeye dikkat etmelisiniz. Tatlı ihtiyacını karşılamak için ara öğünlerde tüketilebilecek meyvelerin ise çok olgun olanlarını tercih etmemek gerekir.