İftar ve sahurlarınızı 81 ilin geleneksel lezzetleriyle taçlandıralım. Hem ailemizin hem komşuların yüzlerinde hoş bir tebessüm bırakalım.
İçinizden bir il seçin. Aklınızdan geçen o ilk şehrin yemekleri ilk iftar sofranıza konu olsun. Sonrası mı? 81 il... Yap yap bitmez. Dilerseniz ana yemeğiniz Kayseri’den, çorbanız Muş’tan olsun. Antalya, Urfa, Balıkesir Türkiye’nin bir ucundan diğer ucuna kurulan sofralar birbiriyle buluşsun. Anadolu yemekleriyle harmanlanmış bir sofra hayal edin. Geleneklere göre hazırlanmış, alçak gönüllü, sade ama kocaman yürekli bir sofra. Fırından yeni çıkmış pidenin elle koparıldığı, Mardin’den mercimek çorbasıyla başlayıp, Kırklareli’nin kuskusuna İzmir’in kuru cacığının eşlik ettiği, Malatya’nın kaymaklı kayısı tatlısıyla noktalanan bir sofra. Sohbete de konu olsun bu yemekler, şehirler, hikayeler. Bilen paylaşsın, bilmeyen öğrensin.
Her şehrimizin bir yemeği, her yemeğin ise kalpleri ısıtan bir hikayesi var.
İLK 5 GÜNÜN MENÜSÜ
Akşam sofraya oturup yemeğimden ilk lokmayı alırken Ayşe, Fatma ne yiyor şu an diye hep merak etmişimdir. Kısaca birbirimizi unutmadan, uzaktan da olsa yemeğimizi ortaklaşa yediğimizi hayal edelim istiyorum. Bu dileğimle şehir şehir beş günlük mönünüz benden, bu menülerden dilediğiniz yemeyi dilediğinizle karıştırıp yepyeni menüler oluşturmak sizden. Sofradan arta kalanları bozulmasını beklemeden kapıdaki sarı minnoşa vermeyi de unutmayın sakın. Paylaşmasını bilenlerin sofrası hep bereketli olsun, hayırlı Ramazanlar...
6 Haziran, Pazartesi Kayseri için İftar Vakti 20:11
Menü
-Arabaşı
-Yumurtalı pastırma
-Yağlama
- Nevzine
- Pastırma ve mantının şehri Kayseri. Et ve bakliyatın özellikle pastırma ve sucuk tüketiminin fazlaca olduğu bu ilimizde öne çıkan tarifleri güllü baklava, oklava baklavası, açma baklava, kamış baklava gibi çeşitleri bol olan baklavaların dışında, un helvası, nevzine, pişmaniye, dut pekmezi, aside olarak sayabiliriz.
- Nevzine Kayseri’nin en ünlü tatlısıdır. Ceviz ve tahinin muhteşem uyumunu bir arada tadabileceğinz bu tatlı hemen hemen tüm evlerde yapılır.
Nevzine
- 4 su bardağı un
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz
- 250 gr. eritilmiş tereyağı
- 1 çay bardağı tahin
- 3 çorba kaşığı yoğurt
- 1 paket kabartma tozu
- bir çimdik tuz
- 3,5 su bardağı su
- 3 su bardağı toz şeker
- 4 damla limon suyu
- 30 santimlik bir tepsiyi yağlayıp fırını 180°C de ısıtın. Kek malzemesini bir kapta iyice karıştırın. Akışkan bir hamur haline getirip tepsiye yayın. Hamurun üzerini çatalla şekil verin veya bıçakla baklava deseni yapın. Tepsiyi Sıcak fırına verip 40 dakika pişirin. Bu arada su ve şekeri bir tencerede kaynatın, limon suyunu ekleyip şerbetini hazırlayın. Tatlıyı fırından çıkartıp ılıdıktan sonra üzerinde şerbeti gezdirin. Şerbetini çektikten sonra soğuk servis yapın.
7 Haziran, Salı Tekirdağ için İftar Vakti 20:48
Menü
- Çeneçarpan Çorbası
-Elbasan Tava
- Salata
- İrmik dolması
- Tekirdağ bereketli bir toprağa sahiptir. Ayva ve erik kullanılarak yapılan yemekleri, üzüm suyu ile hazırlanan şıra ve sosları, köftesi, karpuzu ile öne çıkar. Yöre mutfağında üzüm suyu ile yapılan Şıra mekiği, pırasayla yapılan pireşe, ıspanaklı bir yemek olan zennik, elbasan tava, papaz mancası, cillik, baba tatlısı, irmik dolması, höşmerim, hamum, cizlemeyi sayabiliriz.
Elbasan Tava
-6 adet kuzu incik
- 1 kg yoğurt
- 6 yumurta
- 4 yemek kaşığı un
- Yeteri kadar tuz
- Kuzu incikleri yıkayıp, derin bir tencerede üzerini örtecek kadar suyun içinde bir saat haşlayın. Yoğurt yumurta ve unu biraz tuz atarak iyice çırpın. Kare bir fırın kabına bu harcı yayın. Üzerine Kuzu incikleri yerleştirin 200°C de ısınmış fırında 30 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
8 Haziran, Çarşamba Antalya için İftar Vakti 20:23
Menü
- Köy Çorbası
-Maydanoz Salatası
- Kaşarlı Köfte
- Fırın makarna
- Kızılcık Peltesi
-Antalya mutfağı balığı, zeytinyağı ve fesleğeni ile dikkat çeker. Çeşit çeşit reçel ve marmelatları ise bölgede bolca yetişen meyvelerin hakkını verir cinstendir.
Köy Çorbası
- 1 çay bardağı yeşil mercimek,
- 1 su bardağı erişte
- 1 adet soğan
- 1 kaşık domates salçası
- 125 gr. tereyağı
- 6 su bardağı su
-1 çorba kaşığı kuru nane, tuz
- Yeşil mercimeği yıkayıp iki saat suda bekletin haşlayıp, suyunu süzün. Tencerede yağı eritin, yemeklik doğranmış soğanı kavurun üzerine salça, biraz su ve haşlanmış mercimek ilave edin.
-15 dakika kaynattıktan sonra biraz tuz ve erişteyi ekleyin. Erişteler yumuşayıncaya ocağın altı kapatıp üzerine nane ve kırmızı biberi ilave ederek servis yapılır.
9 Haziran, Perşembe Erzincan için İftar Vakti 19.57
Menü
- Aşlık Çorbası
- Cacık
- Kabak Kapama
- Gasefe
- Acem kültürünün etkisi hissedilen Erzincan mutfağında bakliyat, hayvansal ürünler ve hamur işleri belirgin bir ağırlık gösterir. Yazın ürünler bol ve bereketlidir, ancak kış şartları ağır olduğundan yazdan kış için malzeme hazırlığı yapılır. Bir çeşit dağ armudu olan ‘ahlat’ başta olmak üzere bölgenin sebze ve meyveleri kurutulur, salçalıklar hazırlanır. ‘Kavudu’ adındaki bir çeşit sültü lapa için ise çeşitli bakliyatlar öğütülüp bez torbalarda hazırlanır. Şimdilerde bu hazırlıklar başlamış olmalı sanırım.
- Bölgenin en önemli yemekleri, eşgili, kesme çorba, su böreği, yaprak sarma, pekmez ve unla hazırlanan sırrın ve bir çeşit hamur işi olan ketedir.
Gasefe
- 12 adet kuru kayısı
-1 yemek kaşığı tereyağı
- İri çekilmiş ceviz
- Kuru kayısıları iyice yıkayıp üzerine sıcak su koyup 1 saat bekletin. Yumuşayan kayısıları kağıt havlu ile kurulayıp bir tavada erittiğiniz tereyağı ile alt üst pişirin. Ocaktan alıp biraz soğuyunca her bir tabağa üçer adet koyup üzerine bolca ceviz serpin. Arzu ederseniz kaymak veya dondurma ile servis edin.
10 Haziran, Cuma Çanakkale için İftar Vakti 20:51
Menü
- Düğün Çorbası
- Turpotu Salatası
- Yoğurtlu Kavurma
- Peynir Tatlısı
- Çanakkale’nin mutfağı balık ve deniz ürünlerine dayanır. Sebze ve küçükbaş hayvanlarında bolca tüketildiği bu mutfak Gökçeada ve Bozcaada’da yetişen bol üzümler, domates, bakla, zeytin ve ayçiçeği ile öne çıkar.
- En önemli yemekleri sütlü çorba, balık çorbası, peynirli patlıcan, oğlak çevirme, şaraşura, fırında palamut, güve aşı, asma yaprağında sardalya, kuzu sarması, kartala böreği ve basma tatlısını sayabiliriz.
Yoğurtlu Kavurma
- 1 kg kuzu kuşbaşı
-4 adet kuru soğan
- 5-6 diş sarımsak
-Yarım demet maydanoz
- 2,5 kahve fincanı sıvı yağ
- 1 su bardağı yoğurt
- 8 adet sivri biber
- 2 adet Çanakkale domatesi
- Yeteri kadar tuz
- Yağı bir tencerede kızdırıp etleri içine atın. Halka halka doğradığınız soğanları etleri biraz çevirdikten sonra ilave edin. Ocağın altını kısıp yarım saat ağzı kapalı olarak pişirin. Doğradığınız biberleri tencereye ekledikten sonra bir su bardağı su ilave edin. Yarım saat daha pişirin. Bu süre içinde etler suyu çekerse biraz daha su ilave edebilirsiniz. Domateslerin kabuklarını soyup yemeklik doğrayın, ince kıyılmış maydanozla birlikte yelmeğe ilave edin. Sarımsakları ezin ve yoğurtla çırpın. Kavurmayı servis tabağına alıp, üzerine yoğurdu dökün.