Erkeklerin kabusu olan prostatın tedavisinde beslenmenin rolü büyük. Özellikle çay kahve gibi kafeinli içeceklerin sınırlandırıldığı bağışıklık sistemini güçlendiren yiyeceklerle desteklenen diyet şikayetleri minimuma indirir.
Prostat büyümesi, yaş ilerledikçe görülme sıklığı artan bir rahatsızlıktır. 80 yaş üzerindeki erkeklerde görülme riski yüzde 90’dır. Yaşın ilerlemesiyle beraber testosteron hormonunun azalması ile ilişkilendirilir. Prostat büyümesi tedavi edilmediği takdirde böbrek sağlığını ciddi anlamda tehlikeye sokar. Bu nedenle teşhis ve tedavisinin mutlaka hekimlerce yapılması gerekir. Prostat büyümesi tanısı almış erkeklerin beslenmelerinde dikkat etmeleri gereken bazı hususlar bulunur.
Domates ve balık diyetin baştacı
-Günde 1.5-2 litre sıvı tüketimine özen gösterilmelidir. Gece idrara çıkma sayısını azaltmak için sıvı tüketimi yatmaya 2 saat kala sonlandırılmalıdır. Bu nedenle gün içindeki toplam sıvı tüketiminin önemi büyük.
-Alkollü , gazlı içeceklerin tüketilmemesi gerekir.
-Kafein içerikli içecekler idrarla sıvı atımını artırırlar. Bu nedenle çay, kahve, kola, enerji içecekleri gibi kafeinli içeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir.
-Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi önemlidir. Prostat büyümesi olan bireylerin idrar yolu enfeksiyonu yaşama riskleri daha yüksektir. Bu nedenle bağışıklığı güçlendirmek için mutlaka yeterli ve dengeli beslenilmeli, taze sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır.
-Kabızlıktan korunmak gerekir. Kabızlık idrar çıkışını zorlar. Bu nedenle beslenmede posa ve lif içeriği yüksek olan tam tahıllı besinlere, kurubaklagillere, kepekli ürünlere ve bulgur pilavına ağırlık verilmelidir.
-Günlük 5-9 porsiyon sebze ve meyve tüketimi hem iyi bir vitamin kaynağıdır.
-Likopen’in özellikle prostat kanserini önleyici özelliği vardır. Likopen, domateste bolca bulunur. Erkeklerin bolca domates, domates püresi, domates salçası ve hatta ketçap tüketimini arttırmalarında fayda vardır.
-Omega -3 yağ asidinden zengin besinlere beslenmede mutlaka yer verilmeli. Yağlı soğuk su balıkları ve keten tohumu iyi omega-3 kaynaklarıdır. Bunun yanı sıra günlük beslenmede günlük 30 gr. kadar fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlara yer verilmelidir.
-Prostat büyümesiyle, kan kolesterol seviyelerinde de yükselme olur. Bu nedenle hayvansal yağlardan, yağlı besinlerden, şekerli besinlerden sakınılmalı. Kızartmalardan, kavurmalardan, yağlı etlerden uzak durulmalı, yüksek şekerli besinler tüketilmemelidir. Süt ve süt ürünlerinin yağsız türleri tercih edilmelidir.