Yapılan araştırmalar gösteriyor ki çemen tohumu ve ginseng kökü, parkinson hastalarında şikayetlerin hafifletilmesi, hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılması ve uygulanan levodopa tedavisinin etkinliğinin artırılması bakımından yararlı. Bence denemeye değer!
Parkİnson hastalarıyla ilgili bir başka yeni çalışma ise standardize Ginseng kökü özütü (G115) ile yürütülmüş. Deney hayvanları üzerinde yapılan araştırmada, Ginseng kökünün yangı-giderici ve oksidatif hasarı engeleyici özelliklerinin yanı sıra hücre ölümünü önleyen (anti-apoptotik) etkisine bağlı olarak sinir hücrelerindeki hasarı önlediği (nöroprotektif) [dopaminerjik hücre kaybını, mikrogliozu ve alfa-sinuklein agregasyonu azaltarak] ve bu suretle deney hayvanlarında hareketlerin uyumunu sağladığı gözlemlenmiş.
Parkinson hastalığı henüz kesin tedavisi bulunmayan, hastaların motor işlevlerinde giderek artan bozukluklarla karakteristik bir nörodejeneratif hastalıktır. Mevcut tedavi seçenekleri genellikle şikayetlerin hafifletilmesine yönelik olarak levodopa (dopamin sentezini sağlayan) türevi ilaçların uygulanması şeklindedir. Ancak 5-6 yıl gibi uzun süreli uygulamalarda ilacın şikayetlerin kontrolünde etkisiz kaldığı bildiriliyor.
Araştırmalar, parkinson hastalığı oluşumunda mitokondri işlevinin bozulması, oksidatif hasar ve yangının önemli rolü bulunduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle oksidatif hasar ve yangı-giderici etkileri bilinen bazı bitkisel ürünlerin parkinson hastalarında şikayetlerin azaltılması ve hastalığın ilerlemesinin önlenmesinde yararlı olabileceği ileri sürülüyor.
Çemen tohumu bir baharat olarak pastırma, sucuk gibi et ürünlerine verdiği lezzetin ötesinde aslında sağlık bakımından da önemli.
Yeni yayımlanan bir klinik çalışmada çemen tohumunun parkinson hastalarında yararlı olup olamayacağı incelenmiş. Belirli kriterlere göre seçilen ve yaşları 18-70 arasında olan, 50 parkinson hastası iki gruba ayrılmış. Altı ay süreyle her iki gruba da standart levodopa (L-Dopa ile karbidopa) tedavisinin yanı sıra bir gruba etkisiz ilaç (dikalsiyum fosfat) kapsülü, diğer gruba ise çemen tohumunun standardize edilmiş (trigonellin ve hidroksilösin üzerinden) sulu alkollü özütünü içeren (300 miligram) kapsüller verilmiş. Kapsüllerin sabah kahvaltıdan önce ve akşam çayından önce aç karnına olmak üzere günde iki adet alınması istenmiş. Gönüllere başlangıçta ve altı ay boyunca her ay yapılan standart ölçüm teknikleriyle (Birleşik Parkinson Hastalığı Dereceleme Skalası; Hoehn&Yahr; güvenilirlik ) gelişmeler izlenmiş.
Yapılan değerlendirmede çemen tohumu özütünün parkinson hastalarında L-Dopa ile birlikte uygulandığında şikayetlerde artışı engelleyebildiği ve iyi bir güvenlik profili gösterdiği sonucuna varılmış.
Çemen tohumu bir baharat olarak özellikle pastırma, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerine verdiği lezzetin ötesinde aslında insan sağlığı bakımından da önemli bir bitkisel ilaç. Halk arasında çeşitli amaçlarla kullanılıyor; şeker hastalarında kan şekeri ve lipit değerlerinin düşürülmesi, yüksek kolesterol, sindirim sorunları, erkeklerde cinsel sorunlar gibi çok çeşitli kullanım alanları yürütülen bilimsel çalışmalar ile de destekleniyor. Ayrıca emziren annelerde süt artırıcı etkisi bulunduğu biliniyor.