Nicolas Sarkozy’nin ahı tutsa ancak bu kadar terslik yaşanabilirdi. Önce görevi devralmasının hemen ardından gerçekleşen tören sırasında sağanak yağmura tutuldu ve iliklerine kadar ıslandı.
Sonra da, uçağının havalanmasından birkaç dakika sonra yıldırım çarptı.
Fransa’nın yeni lideri François Hollande, doğanın ilginç tesadüfleri sonucu göreve biraz garip başladı.
Başbakan olarak Jean Marc Ayrault’yu atadığının açıklandığı dakikalarda havaalanı yolundaydı.
Kabinenin açıklanmasını beklemeden Berlin’e uçtu.
Sonra da apar topar Washington’a ABD Başkanı Barack Obama ile olan randevusuna doğru yola çıktı.
G8 ve NATO zirvelerinin kulisleri önemli.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de ikili bir görüşme gerçekleşecek.
Sosyalist Parti’nin Türkiye konusundaki kırılma noktasını temsil eden isim ise Dışişleri Bakanlığı koltuğunda. Laurent Fabius, Avrupa Birliği konusunda Türkiye için imtiyazlı ortaklıktan stratejik ortaklık önerilerine kadar üyelik dışında her türlü seçeneği gündeme getirmiş bir isim.
Hoş AB, batmakta olan Yunanistan ekonomisine reçete yazmaya çalışırken, Laurent Fabius üyelik için yaldızlı davetiye gönderse ne yazar, o ayrı bir konu.
Ancak Ankara, diplomasiden öte, üslupta bir değişiklik beklentisinde.
Sarkozy’nin kişisel kaprisleriyle bütün kapıları kapayıp, kriz modunda tuttuğu ilişkilerin normalleşmesi Türkiye’nin öncelikli beklentisi.
AB cephesinde vize konusunda Türk vatandaşlarına muafiyet sağlanması bir başka somut beklenti.
Bunun dışında AB çerçevesinde bugünden yarına bir gelişme olmayacağını Ankara da, Brüksel de biliyor.
Fransa seçimlerinin ardından yenilenen kadroyla Ankara arasındaki temaslar yavaş yavaş kurulmaya başlandı.
Tebrik mesajlarının dışında 10 Mayıs günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Elysee Sarayı’nın yeni evsahibi François Hollande arasında ilk telefon görüşmesi gerçekleşti.
ABD’de NATO zirvesi çerçevesinde gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Hollande görüşmesinin ardından bakan ziyaretlerinin yoğunlaşması da dikkat çekiyor.
Tarım Bakanı Mehdi Eker, Pazar günü Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün genel kurulu için Paris’teydi.
Toplantıda sunumunu yaptıktan sonra gazetecilerle yaptığı sohbet sırasında, Ankara’nın Paris ile ilişkilerde yeni bir sayfa açılmasına ilişkin iyimser yorumlarda bulundu.
Özellikle AB ile müzakerelerde tutulan tarım başlığı başta olmak üzere, tarım alanında işbirliği siyasetin önemli başlıklarından birisi.
Eker’in ardından OECD toplantısı için Başbakan yardımcısı Ali Babacan Paris’e gelecek. Çok taraflı toplantılar vesilesiyle Ankara ile Paris arasında gerçekleşen temaslar, ikili ilişkiler için de iyimser olmak için umut veriyor. Ancak Sarkozy yönetiminin bloke ettiği beş başlık açılır mı? Ermeni konusu ve terörle mücadele de Ankara’yı rahatlatacak adımlar gelir mi?
Burası yine tartışmalı ve gerçekçi olarak yeni kurulmakta olan temasların sonucunu beklemek gerekiyor.