Vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan alınması zaruri Omega 3 ve Omega 6 dengesi sağlanamazsa ölümcül hastalıklar kapıya dayanıyor. Araştırmalara göre Omega 6’nın fazla alımı başta kalp, karaciğer ve kemik olmak üzere vücut sistemi üzerinde yıkıcı etki yaratıyor.
Omega-3 ve omega-6 yağlarının sağlığa etkileri hakkında piyasada birçok söylenti var. Gelin bakalım bunların etkilerine. Bütün yağlar arasında, bir tek omega-3 (alfa-linolenik asit) ve omega-6 (linoleik asit), vücut sağlığını korumak için kesinlikle alınmalı. Omega-3 ve omega-6 vücut içerisinde üretilemez, bu nedenle dışarıdan diyet yoluyla alınması gerek. Bu yağlar, çoklu doymamış yağ asitleri olarak adlandırılır. Araşidonik asit (AA) omega-6 yağ asitleri, EPA (Eikozapentoenoik Asit) ve DHA (Dokozahegzoenoik Asit) ise omega-3 yağ asitleri grubundandır.
-Omega-6: Omega-6 yağlar, vücudun büyümesi ve gelişmesinde önemli rol oynar. Üreme sisteminin dengesi, saçların uzaması ve cildin kendini yenilemesinde etkilidir. Omega-6 en çok bitkisel yağlarda (zeytin, mısır, soya yağı), kuruyemiş ve hayvan ürünlerinde (et, tavuk) bulunur.
-Omega-3: Omega-3 yağları ise, kan dolaşımını, cilt, kalp sağlığını ve beyin fonksiyonlarını olumlu yönde etkilemektedir. Ceviz, keten tohumu ve soğuk suda yetişen yağlı balıklar (somon, sardalya, ton, uskumru baliği) bol miktarda EPA ve DHA içermektedir.
Aşırı tüketimde ölümcül hastalık riski
Omega-6’nın omega-3’e, 1’e 1 ile 4’e 1 oranı arasında alınması öneriliyor. Son zamanlarda genelde dengesiz yemeye bağlı olarak çoklu doymamış yağ tüketimi artmıştır. Tüketilen yağların çoğunun da omega-6 yağları olduğu bildirilmiştir. Omega-6 için önerilen oranın neredeyse 4-5 katı tüketildiği ve yeterli omega-3 tüketilmediği için kronik ve iltihaplanma hastalıklarının oranı gün geçtikçe artmaktadır. Omega-6 iltihaplanmayı teşvik eden, omega-3 ise iltihaplanmaya karşı reaksiyon gösteren yağlardır. İltihaplanmayla, bir sürü kronik hastalığın oluşum riski vardır. Bunlar: Obezite, karaciğer yağlanması, kalp hastalıkları ve bunlara benzer başka iltihaplanma hastalıkları gibi hastalıklardır.
-Obezite: Omega-6’nın fazla tüketilip, omega-3’un az tüketildiği diyetlerde obezite riski artar. Obezite de diyabete (şeker hastalığına) yol açar.
-Karaciğer yağlanması: Karaciğer yağlanması genelde çok alkol alan kişilerde ortaya çıkar. Fakat gereğinden fazla omega-6 tüketimi de buna neden olabilir. Omega-3 ise, yağların karaciğerde depolanmasına izin vermez.
-Kalp hastalıkları: Omega-6’nın fazla tüketilmesi damar tıkanıklığına neden olur. Kolesterol seviyelerini arttırarak, damarlarda plakların oluşmasına yol açar.
-Kronik iltihaplanma: Fazla omega-6 tüketimi, eklemlerde kireçlenmeye, Alzheimer’a, bağırsak hastalıklarına ve kanser çeşitlerine sebep gösterdiği belirtilmektedir.
Omega-6 yağlarının fazla tüketilmesinin neden bu kadar kötü sonuçlar getirdiği tam olarak bilinmese de, bu yağları dengeli ve önerilen oranda almanın sağlığımıza faydalarının dokunacağını biliyoruz. Bu dengeyi korumak için, bir kaç öneride bulunmak istiyorum.
-Zeytin ve avokado gibi antioksidan içeren yiyecekler yemelisiniz.
-Omega-6 tüketimini (ay çiçeği, mısır yağı, mayonez, margarin) azaltmalısınız.
-Restoranlardaki yemeklerin bir çoğu omega-6 yağlarından içerir. Bu nedenle sipariş verirken zeytinyağı veya sosun yanında getirilmesini istemelisiniz.