Yeni dünyanın bir yandan sınırları değişedursun, diğer yandan görünmez ülkeler, görünmez kıtalar doğuyor. En büyük ülkeler sıralaması denildiğinde aklınıza hala Çin, Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri ve Endonezya geliyorsa gelin yeni dünyaya farklı bir gözle bakalım.
İşte yeni dünya nüfus sıralaması:
1 - Facebook
2 - Çin
3 - Hindistan
4 - Tencent
5 - WhatsApp
6 - A.B.D.
7 - LinkedIn
8 - instagram
9 - twitter
10 - Snapchat
Tablo çok net; ilk 10’da sadece 3 tane bayrağı olan, toprağı olan ülke kaldı. Listenin %70’i dijital ülkelerden oluşuyor.
Peki yeni dünya ülkelerinin yeni liderleri kimler?
Odun deyip geçmeyin
Tek başına bir sosyal medya fenomeni Kadir Doğrubakar; siz onu Odun Herif diye biliyorsunuz. Yakaladığı önemli detayları paylaşmasıyla, zaman zaman siyasi, zaman zaman sosyolojik tespitleriyle adeta sosyal medyada bir kanaat önderine dönüştü.
Onun tek eliyle yazdığı her bir 140 karakterlik cümle, Türkiye’de en yüksek tiraja sahip 5 gazetenin toplam tirajına ulaşıyor.
Hem de saniyeler içinde…
Hem de gazeteler gibi yüzlerce insan çalıştırmadan…
Hem de milyonlarca sayfa kağıt kullanmadan…
Kısacası, Odun deyip geçmeyin, medyanın ve tirajın da matematiği değişiyor.
19 yaşındaki televizyon patronu
Size desem ki bu genç yayınladığı her video ile Türkiye’nin en çok izlenen TV kanalından daha çok izleniyor. İnanır mısınız?
Burak Şahin kurduğu Youtube kanalıyla 1 milyon insana ulaşıyor. Yüzbinlerce genç onun yeni video paylaşması için uykusuz kalıyor. Onu hayatlarında çok önemli bir yere koyuyor. 19 yaşındaki Burak, Burak Oyunda ismiyle artık bir marka. Sponsorları bile var.
Gelecekte TV’ler nasıl olacak bilinmez ama yeni nesil televizyon patronları Burak’lardan çıkacak.
Gaziosmanpaşa’lı Justin Bieber
Bir diğer genç, sosyal medyada keşfettiği bir açık sayesinde kendisini takip edenlerin birbirini takip etmesini sağlaması sayesinde onların gözdesi oldu, 1 milyonu geçti. Yüzbinlerce fanı var. Twitter hesabı olup da onu tanımıyor olmanız imkansız. Yüzlerce kez Twitter’da dünya gündemine girerek Twitter’ı bile şaşırttı. Twitter “Bu kişi gerçek olamaz” diye defalarca hesabını kapattı. Adı Semih Varol.
Semih ile TRT Okul’daki Gençler Uçuyor programımda bir dönem birlikte çalıştık. Bir Antalya seyahatimizde çarşıda birlikte yürürken gözlerime inanamadım. Yanımızdan geçen 12-24 arası neredeyse bütün gençler Semih’i tanıyor, bunu da belli ediyordu. Fotoğraf çekenler mi ararsınız tanışmaya gelenler mi?
Yeni dünya değişiyor, bu değişimi anlayamayan şirketlerin, siyasi partilerin ve hatta devletlerin yakın gelecekte çok büyük zorluk yaşayacağı, onları adeta bir kurumsal kuşak çatışmasının beklediği aşikâr.
Çok yakın zamanda sosyal medya fenomenlerinin, dijital kanaat önderlerinin mecliste olacağını öngörmek çok zor değil. Belki 10 yıl sonra bu dijital dünyanın kahramanlarını bakanlık koltuklarında, belki bir gün de başbakan olarak göreceğiz. Kim bilir?