Yaz tatilinin sonlarına gelirken ödevler hala yapılmadı mı? Telaşlanmayın, bizim evde de durum aynı. Eğitim ve öğrenci koçu Elgiz Henden, anne ve babaların bu konuda katı bir tutum takınmamasını öneriyor.
Geçen haftadan kısa bir hatırlatma; okulların açılmasına sayılı günler kala bizim evde bir telaş. Kerem ile Elvan’ın koca yaz “Ha bugün ha yarın yaparım” dedikleri ödevler son günlere kaldı. Sanırım çoğu evde durum aynı. Çocuklar yaz tatilinde doğal olarak gevşiyor, okulu unutmak istiyor. Ama verilen ödevler de var. Bu ödevlerin tamamlanması şart mı? Tamamlanmazsa ne olur? Aile bu konuda nasıl bir tavır sergilemeli? Cevaplar için işi gereği hem öğrencileri hem de anne babaları yakından tanıyan bir isme, eğitim ve öğrenci koçu Elgiz Henden’e başvurdum. Bakın neler söylüyor: “Okulların açılmasına yakın ödev konusu, anne-baba yerine çocuğu telaşlandırmalı. Ödevler hem öğrenmeyi pekiştiren hem sorumluğu geliştiren bir araç. ‘Ödevlerin tamamlanması şart mı?’ diye sorarsanız bu çocuklara ne kazandırmak istediğinize bağlı olarak cevabı değişebilecek bir soru. ‘Çocuğum zamanını kendi istediği biçimde kullansın ve kendi başına bunu öğrensin. Yapmadıysa ve bunun bir yaptırımı varsa ona katlansın’ diyorsanız o zaman yapılmaması gerekir.” Henden’in üzerinde durduğu nokta ise anne babaların ortak tavır sergilemesi ve tutarlı olmak adına “katı” yaklaşımda bulunulmaması.
Benim takıldığım noktalardan biri, öğrendiklerini unutmuş olmaları. Birkaç ay önce çok iyi notlar aldığı konuları sanki ilk kez duyuyormuş gibi sorunca Kerem’e, kaşlarımı öyle bir kaldırmıştım ki canım acımıştı! “Bu kadar çabuk unutmaları normal mi?” diye sordum. Cevap kısa: “Normal!” Derin bir ooohhh çektim tabii. Niye unuttukları konusunda Henden “Çünkü büyüme ve gelişme çağındalar. Öğrendiklerinin hepsini akıllarında tutamayabilirler. Çocukların yaşadıkları tecrübeler ya da öğrendikleri derslerle ilgili olarak onlara farklı sorular sorabilirsiniz” diyor. “Geçen yıl öğrendiklerinden hangisi en çok hoşuna gitti, neden en çok o hoşuna gitmişti, neyi daha iyi öğrenmiş olmak isterdin?” gibi soruları da örnek olarak veriyor.
Çocukların derslerini daha rahat hatırlayabilmesi için birkaç küçük püf noktası öğretmeye ne dersiniz? İyi öğrenmenin bir anahtarı da hikayeleştirme. “Çocuğunuza unuttuğu dersle ilgili anahtar kelimeler verip ondan bir hikaye yazmasını isteyebilirsiniz. Böylece onun geçmişe dönük bilgilerini hatırlamasına yardımcı olabilirsiniz” diyen Henden, şöyle devam ediyor: “Önemli olan bu çalışmaları oyunlaştırılmış bir şekilde yapabilmek. Öğrenmek, eğlenceli bir süreçtir. Amaç sadece akademik bilgiyi vermek, almak ve kullanmak değildir. Okullarda öğrendiklerimiz, hayatın içinde var. Bunları çocuklara gösterdiğimizde bu bilgileri unutmaları neredeyse olanaksız oluyor.”
ANNENİN AJANDASI
ÜCRETSİZ MASAL ŞENLİĞİ
“Masal iyileştirir, masal büyütür, masal düşündürür, masal çözer!” diyen ve bu işe gönül verenler masal anlatıcılığı sanatını canlandırıyor. Beşiktaş Belediyesi ve KidsNook Masal Akademi, 12-13 Eylül günlerinde Akatlar Sanatçılar Parkı’nda “Bir Varmış Bir Yokmuş” adlı masal şenliğini gerçekleştiriyor; hem çocukları hem yetişkinleri masalların büyülü dünyasına götürüyor! Katılım ücretsiz.
BUNLAR DA YENİ JAPONLAR
Japonya’da yaklaşık 30 yıldır büyük bir ilgiyle takip edilen çizgi film Shimajiro’nun Renkli Dünyası artık Türkiye’de... Sevilen çizgi filmin kahramanı Shimajiro, bugün ve yarın Trump Alışveriş Merkezi’nde çocuklarla buluşuyor. Shimajiro, ‘iyilikle yetişecek nesiller için’ çıktığı yolda çocukları doğal hayatın harikalarıyla tanıştırıyor ve onları dışarı çıkıp çevreleriyle ilişki kurmaları konusunda cesaretlendiriyor. Shimajiro, yakın arkadaşı Mimi-Lynne ile birlikte çocuklarla sohbet edecek, oyunlar oynayacak, onlara hikayeler anlatacak. Ücretsiz etkinlik bugün ve yarın 14.00 ve 16.00’da gerçekleştirililecek.