ÖDEMDEN kurtulmanın ilk adımında şişkinliğe neden olan gıdaları listeden çıkarmak var. Listenin başında karbonhidrat kaynakları; pirinç, beyaz makarna, beyaz ekmek, çay şekeri ve reçel var. Ödem sorunu olanlar günde en fazla 3 ince dilim ekmek tüketmeli, mutlaka tuzu azaltmalı. İşte tuzu azaltmanın yolları...
-Tuzlu tat duyunuzu azaltın
Tuzlu tat sonradan öğrenilen bir özelliktir ve bu biraz zaman alsa bile yeni tat karışımları öğrenilerek unutulabilir.
-Taze sebze ve meyveleri tercih edin
Çünkü sebze ve meyveler az miktarda sodyum ve yüksek miktarlarda potasyum içerir.
-Az sodyum içerikli olan besinleri tüketin
Et, tavuk, balık, kuru ve taze baklagiller, yumurta, süt ve yoğurt yiyin. Yemekleri lezzetlendirmek için baharatları tercih edin.
-Tencereye tuz eklemeyin
Örneğin makarna, pirinç, tahıllar ve sebzelerin pişme suyuna tuz ekleme zorunluluğundan kaçının. Sodyumu azaltmak için en kolay yol budur.
-Besinleri etiketlerini inceleyin
Böylece besinin bir porsiyonundaki sodyum içeriğini ve günlük yüzde miktarını öğrenebilirsiniz.
-Yeterli su tüketimine dikkat
Sağlık için mutlaka su için! Vücudumuzdaki sıvı dengesini normal düzeylerde tutmak için mutlaka 8-12 su bardağı su için. Sıvı alımı sadece suyla tamamlanması gerekmez. Süt, meyve suyu ve diğer içeceklerin temeli de sudur.
İÇİLEN SU MİKTARINI NASIL ARTIRIRIZ
Gün içerisinde kahve arası yerine su molası verin. Çalışma masanız, yatağınızın başında 1 su bardağı ve bir sürahi içinde su bulundurun. Yemeklerinizde ve ara öğünlerinizde su, süt, ayran, taze sıkılmış meyve suyu ile tamamlayın. Ya da öğünlerinize çorba ile başlayın.Egzersizi yaparken, sıcak havalarda çalışırken mutlaka su için.
Sihirli iksir metabolik denge sıvısı: Düşük tansiyon ve reflü sorunu yaşayanlar hariç herkes günde 3 fincan yemek sonrasında tüketebilir. Tarif şöyle:
1 elma ve 1 limon dört eşit parçaya bölünür. Bir tatlı kaşığı karanfil, 1 tatlı kaşığı tane karabiber ve 1 dal/rulo kuru tarçın eklenir. Üzerine 3 litre su iilave edilip kaynatılır. Süzülerek içilir.