Kadınların korkulu rüyası olan ödem kilo vermede de şikayet edilen en önemli klinik sorun. Ödemden kurtulmak için neler yapmalıyız? İki günlük ödem dosyasında çözüm yolunu bulacaksınız.
Ödem, yaygın karşılaşılan, vücutta sıvı birikimi olarak tanımlanan bazen de bazı ciddi hastalıkların belirtisi olan klinik bir durumdur. Ödem genelde dokular arası bölmelerde veya vücut boşluklarında görülmektedir. Tıpta ödemi vücudun biriktiği bölmelere göre değişik şekillerde tanımlamaktayız. Ödem sıvısı deri altı dokusu ve vücut boşluklarında toplanırsa ‘Anazarka’, periton boşluğunda olursa ‘Asit’, göğüs boşluğunda toplanmasına ‘Hidrotoraks’, perikard boşluğundakine ‘Hidroperikardiyum’ denilir.
Ölümcül tehlikeleri var
Vücut boşluklarında ve dokular arasında sınırlı ya da yaygın bir şekilde ödem gelişmesi sonucunda klinik olarak önem taşıyan komplikasyonlar görülür. Ödem, perikard ve plevra boşluklarında oluştuğunda kalbin çalışmasında ve solunum hareketlerinde güçlük belirir. Yutak ve dil boşluğu ödemi hava yolunu da tıkayarak ölüme bile yol açabilir. Beyinde oluşan ödem sonucunda baş ağrısı, kusma gibi belirtiler görülür. Beyin ödemi de ölümle sonuçlanabilir. Ödem vücuttan organlara geçerse özellikle akciğerlerde bu sıvı birikerek normal akciğerdeki hava değişimi fonksiyonunu bozar. Bu da akciğerde enfeksiyona sebep olur.
Özel günler ve hamilelik de etkili
Progesteron hormonunun sebep olduğu adet öncesi dönemin vücuttaki en belirgin özelliklerinden biri de vücutta aşırı su tutumudur. Kadınlarda değişkenlik göstermekle birlikte çalışmalar ödemin yaklaşık 500-2000 gr. arasında değiştiğini gösterir. Adet öncesi şişkinliğin nedeni budur. Hamilelikte kadınlarda kan basıncı yüzde 40 oranında artar ve dolaşım sistemi daha fazla çalışır. Kan hacmindeki bu artış dolaşımı yavaşlattığından, hamileliğin sonlarında bu şişkinlik daha da belirginleşir. En çok ayaklarda ve bileklerde ödem gözlenir. Bu dönemde yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz. Günde en az 11 bardak su içmek, en az 1 saat doktor kontrolünde yavaş tempoda yürüyüş yapmak, günde 2 kere bir tarafa doğru 15-20 dk arasında uyumak, ayakta veya oturarak aynı pozisyonda yarım saatten fazla kalmamak, gün içinde bir takım egzersizlerle annenin kendine zaman ayırması önemlidir.
BELİRTİLERİ VE NEDENLERİ
Ödem bireylerde; göz kapaklarında, ellerde ve ayaklarda şişme ile kendini gösterir. Bu durumda kişiler yüzük takamaz veya ayakkabı giyemez duruma gelirler. Çok sayıda hastalık ödemin sebebidir. Bunları şöyle sıralandırabiliriz.
-Böbrek hastalıkları
-Hormonsal bozukluklar
-Karaciğer hastalıkları
-Kalp hastalıkları
-Damar tıkanmaları
-Nedeni bilinmeyen (idiyopatik ödem)
YARIN: ÖDEME KARŞI DİYET VE DENGE SIVISI TARİFİ