Bugünlerde Kerem ve Elvan’ın odalarında hayat almış başını gidiyor. Etrafa yayılan oyuncaklar, üst üste konmuş peluşlar... Kerem geçenlerde aradığı bir kitabı raftan çekerken 5-10 tanesi de ona eşlik etti! Varın kitaplığın halini siz düşünün. Odalarını toplamalarını istediğimde, aldığım cevap genellikle şöyle oluyor: “Zorunda mıyım?” Üstelik sadece oda toplama, yatak düzeltmeyle ilgili de değil bu cevap. “Uyku saati geldi, yeniden hatırlatmak istemiyorum!” dediğimde “Bu saatte uyumak zorunda mıyım?” şeklinde de kullanılabiliyor. Kısacası, pek işlevsel... Ben bir yandan “Neler oluyor? Acaba gelemeyen bahar havası mı çarptı” diye düşünürken diğer yandan da “Acep ne demeli?” diye yollar ararken Çocukların En Çok Sorduğu 50 Soru kitabına bir göz atayım dedim. Dr. Susan Bartell’in kaleme aldığı ve Tara Kitap’tan çıkan eserde yazar “En zekice, tuhaf ve zor sorulara verilebilecek en doğru yanıtları” sıralıyor. Tabii önce sorunun altında yatan nedeni açıklayarak. Bizim evde yankılanan “Zorunda mıyım?” nidası aslında şu demekmiş:
“Zorunda mıyım, aslında yanıt beklenmeden öylesine sorulan bir sorudur. Bunu bir sorudan ziyade bir bildirim olarak görürseniz daha az hüsrana uğrarsınız. Çocuğunuz aslında bu soruyu sorarken sizden fikrinizi değiştirmenizi ve ondan istediğiniz şeyi yapmak zorunda olmadığını söylemenizi beklemez. Bilakis, bu soruyu sorarak o şeyi yapmak zorunda olmaktan hoşlanmadığını ifade eder.”
PASİF AGRESİF DAVRANIŞLAR
Dr. Bartell’in dikkat çektiği bir nokta da bazı çocukların bu soruyu çok alçak sesle sorması, anne ya da babadan bir cevap gelmeyince verilen işi yapmaması. Bu durumun pasif-agresif davranışları geliştirdiğine işaret ediyor. Pasif-agresif davranışlar da çocuğun yapması gereken bir şeyi yapmayarak öfkesini göstermesi ya da o işi yapmamasının sorumluluğunu başka birine, öfkelendiği kişiye atması olarak kendini gösteriyor.
“Tamam nedenini anladık! Peki ya bu durumda verilebilecek en doğru yanıt ne?” diyorsanız işte Dr. Bartell’in önerileri: “Çocuğunuz bu soruyu sorduğunda yanıtınız, şuna benzer olmalıdır. ‘Senden bir şey yapmanı istersem onu gerçekten istiyorum demektir. ‘Zorunda mıyım?’ diye sorman beni öfkelendirir ve fikrimi değiştirmemi sağlamaz. Evet, hala o işi yapmak zorundasın. Ayrıca bir daha senden bir şey yapmanı istediğimde aynı soruyu sormazsan memnun olurum. Çocuğunuz bu soruyu sormayı alışkanlık haline getirdiyse bir yaptırım da uygulayabilirsiniz. Örneğin, ‘Senden bir şey yapmanı istediğimde bana bu soruyu sormamanı kaç kez söylemiştim. Bunu sorman saygısızca. Çünkü bana ilk söylediğimde ciddi olmadığıma inandığını düşündürüyor. Bundan böyle bana bu soruyu her sorduğunda sana ekstra bir iş vereceğim. Böylece ciddi olup olmadığımı anlarsın’ diyebilirsiniz.Elbette bunu söyledikten sonra dediğinizi yapmalısınız.”
Biraz uzunca olsa da cevapları deniyorum. İşe yarıyor... Artık okula gitmeden yataklar toplanıyor, oyuncaklar hızla da olsa kutuların içine gidiyor...
Yaz programları başlıyor
Koç Üniversitesi, Koç University English Language Center for Kids Yaz Programları’na başvurular devam ediyor. Programlarda, 4-11 ve 9-13 yaş aralığındaki çocukların, farklı atölyeler, spor aktiviteleri ve sosyal etkinliklerle, İngilizce konuşma ve dinleme becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor. 22 Haziran 2015’te üniversitenin Rumelifeneri Kampüsü’nde başlayacak olan programlar, 28 Ağustos’a kadar devam edecek. Ayrıntılı bilgi için kocelckids.ku.edu.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Bebek Akademisi TIR’a bindi
Banyonun ve masajın önemli rolünün ebeveynler tarafından anlaşılmasına yardımcı olmak için, tüm dünyada “Çok Daha Fazlası” kampanyasını başlatan Johnson’s, bakım önerilerini Bebek Akademisi TIR’ı ile annelerin ve anne adaylarının şehirlerine götürüyor. Türkiye çapında, üç farklı etapta, 30’a yakın ili ziyaret edecek olan Johnson’s Bebek Akademisi’nin seminer köşesinde uzmanlar sağlıklı bebek gelişimini anlatacak. TIR, salı günü Antalya’da, çarşamba günü ise Isparta’da olacak.
Çiz, boya rahatla!
Türkiye’de her geçen gün daha popüler bir rahatlama aracı olan mandala, çocuklarda karar verme ve planlama gibi birçok beyin işlevine olumlu katkı sağlıyor. Resim meditasyonu da denilen mandala, boyama yoluyla sakinliğe ulaştıran ve rahatlatıcı etkisi olan bir sanat olarak dikkat çekiyor. “Çocuklar İçin Bilişim Zirvesi” etkinliği kapsamında, mandala aracı da özel olarak ele alınacak. Etkinlik, Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde 23-24 Mayıs günlerinde. Ayrıntılı bilgi www.bzcocuk.com adresinde.
Angry Birds kahraman oluyor
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın yeni kampanyasıyla satın alınan her Angry Birds oyuncağından elde edilen gelirin yüzde 30’u Cerebral Palsy’li çocuklara bağışlanıyor. 30 Haziran’a kadar sürecek kampanya kapsamında www.elmasepeti.com üzerinden satın alınan her beş oyuncaktan sağlanacak gelirle Cerebral Palsy’li bir çocuğa, bir saat rehabilitasyon hizmeti verilebiliyor.