Çağın en büyük sağlık sorunlarından obezite genetik ve çevresel etkilerle oluşan geri dönüşümsüz bir rahatsızlık. Ölümcül hastalıkları tetikleyen yaşam kalitesini düşüren obezitenin çok yönlü tedavisi hayat boyu sürüyor.
Obezite yüzyılın bulaşıcı hastalığı gibi. Toplumda giderek daha fazla görülen obezite genetik nedenlerle anne-babadan çocuğa geçme eğiliminde. Bununla birlikte; aileler aynı yemekleri, aynı yaşam tarzlarını paylaşırlar. Bunlar da obeziteye katkıda bulunur. Genetik yatkınlığı diğer etkenlerden ayırmak genellikle zordur. Çevrenin obezite oluşumuna çok fazla etkisi vardır. Genetik yapınızı değiştirmeniz mümkün olmasa da; yemek yeme alışkanlıklarınız, fiziksel aktivite düzeyiniz ve diğer çevresel etmenler üzerinde bir şeyler yapabilirsiniz. Şu fikirleri deneyin:
-Az yağlı ve sağlıklı yemeklerden az porsiyonlar seçmeyi öğrenin.
-Aç olmasanız bile sizi yemek yemeye iten tuzakları tanıyın.
-En az 70 dakika tempolu yürüyüş gibi orta-yüksek yoğunlukta fiziksel aktivite yapın.
-TV izlemek ve bilgisayara bağlanmak yerine yürüyüş yapın.
-Yemekleri kesinlikle televizyon karşısında değil, masada yiyin.
-Yediklerinizin ve fiziksel hareketlerinizin miktarını kaydedin.
-3 endokrin hastalıktan korkmak gerekir! Bunlara dikkat edin.
-Hipotroid: Bu durumda tiroid bezi yeterli düzeyde hormon üretemez. Metabolik hız düşer. Vücut daha az enerji harcadığı için ağırlık kazanımı gözlenir.
-Cushing Sendromu: Vücut dokularının çok uzun süre yüksek seviyede kortizon hormonuna maruz kalmasıyla meydana gelir. Kilo vücudun üstünde alınır.
-Polikistik Over Sendromu: Yüksek seviyede androjen, düzensiz veya geç menstrual döngüler, bazı durumlarda çoklu küçük kistlerle tanımlanan durumdur.
Uykusuzluk ve bazı ilaçlar da risk faktörü
Uykusuzluk da obeziteye neden olabilir. Son araştırmalar uykusuzluk sorunu olan bireylerin zamanla kilo almaya başladığını, normal uyku düzenine sahip olan kişilere göre yılda en az 4 kg ağırlık kazandıklarını bildirmektedir. Steroidler, bazı antidepresan ilaçlar, bazı psikiyatrik durumlar için kullanılan ilaçlar da ağırlık artışına nede olabilir. Bu ilaçlar vücudun enerjiyi kullanma hızını azaltabilir, iştahı uyarabilir veya vücutta fazladan su tutulmasına neden olabilir.