Yapılan klinik çalışmalar sonucunda nar suyunun günde bir bardak tüketilmesi durumunda insülin direncini düzenleyip, obeziteyi önlediği sonucuna varıldı.
Geçen hafta egzersiz öncesi nar suyu içilmesinin sağlayacağı bazı yararlardan bahsetmiştim. Narların bol bulunduğu bu mevsimde narın bazı önemli etkilerini ortaya koyan klinik çalışmalardan bu hafta da bahsetmek istiyorum. Obezite çağımızda en önemli sağlık sorunlarının başında gösteriliyor. Bilimsel araştırmalar obeziteye bağlı olarak artan oksidatif baskı ve tetiklenen iltihaplanma tepkimeleri sonucu kalp ve damar hastalıkları, şeker hastalığı (tip-2), solunum sistemi hastalıkları ve kanser gibi geniş yelpazede tehlikeli ve hatta ölümcül sağlık sorunları geliştiğini ortaya koyuyor. Yapılan araştırmalarda obezitenin vücutta yağ dokusunda bazı sinyal proteinlerinin oluşmasına ve buna bağlı olarak iltihaplanma tepkimesine neden olduğu tespit edilmiştir. Bilimsel nitelikte (plasebo kontrollü, çift-körlü) klinik bir çalışmada 48 obez ve fazla kilolu gönüllü iki gruba ayrılarak 30 gün boyunca bir gruba günde bir gram nar özütü (bu miktar bir litre nar suyuna eşdeğer) taşıyan, diğer gruba ise (plasebo) benzer görünüşte kapsül verilmiş. Araştırmanın başlangıcında ve süre sonunda alınan kan örneklerinde biyokimyasal analizler yapılmış.
Nar suyu abartılmaya gelmez
Nar özütü verilen grupta; kan şekeri (yüzde 8), insülin (yüzde 51), insülin direnci (yüzde 71) [HOMA-IR], total kolesterol (yüzde 16), LDL-kolesterol (yüzde 16), trigliserit (yüzde 16) değerlerinde belirgin azalma sağlamış. Görüldüğü gibi insülin direnci gelişiminde çok iyi bir gelişme sağlarken, lipit değerlerinde yüzde 16 gibi sabit bir değeri yakalamış.Oksidatif hasar ve iltihaplanma değerleri üzerinde ise interlökin-6 (yüzde 35), C-reaktif protein (yüzde 82), malondialdehit (yüzde 67) yine etkin bir azalma sağlamış. Ölçülen değerler sonucunda fazla kilolu ve obez bireylerde sık görülen hastalıkların gelişiminin önlenmesi bakımından nar suyu ya da nar suyu özütü tüketilmesi yararlı olabilecektir. Bu arada dikkatimi bir husus çekti. Geçen hafta bahsettiğim çalışmada günde bir bardak nar suyu içildiğinde iltihaplanma göstergesi olan C-reaktif protein değeri üzerinde belirgin bir etki tespit edilemediği bildiriliyordu. Hâlbuki burada yüzde 82 gibi yüksek bir değerde azalma tespit edilmiş. Kanımca bu farklılık kullanılan nar suyu miktarından kaynaklanıyor. Ancak yine de siz “daha etkili olsun diye” miktarı abartıp iki litre içmeye kalkışmayın!