İngiltere kronik hastalıklara zemin hazırlayan ve yaşam süresini azaltan sigarayla obeziteye savaş açtı. Yeni yasa tasarısına göre tiryakilerle aşırı kilosu olanlara beslenme eğitimi zorunluluğu gelecek.
BUGÜN dünya sağlığını tehdit eden iki önemli düşman olan sigara ve obeziteye karşı İngiltere eşzamanlı savaş başlattı. İngiltere Sağlık Bakanlığı bu yılı milat olarak belirledi. Mücadelenin ilk ayağında kronik hastalıklara zemin teşkil eden, yaşamsal kısıtlamalara neden olan, önlenebilir hastalıklar için tedaviden çok korunmanın önem kazandığı sosyal sorunlara yönelik doktorların tedavi yaklaşımlarını içeren bir anket yaptı. İngiltere’de şu an için sigara içmeyi önleme ve şişmanlığa neden olan hatalı beslenme davranışlarından kurtulma üzerine harcanan sağlık harcamaları genel sağlık harcamaları planında ilk sıraya yükseldi. Araştırmaya dönecek olursak İngiltere Sağlık Bakanlığı’na kayıtlı, sağlık sigortasından sorumlu şişmanlığın tedavisi ve sigarayı bırakma alanlarında çalışan bin 100 uzman doktor ve 500 diyetisyenin görüşleri alındı. Bu bin 600 kişinin görüşleri yeni sağlık yasasına yön verdi. Çalışmanın amacı sigarayı bırakma ve şişmanlığın tedavisinde devamlılığı sağlanması, toplum bilincini artırmak ve sağlık sigortası kapsamından yararlanmasını sağlayacak yeni ilkeleri belirlemekti.
20 milyar Sterlin cepte kalacak
Ortaya ilginç bir tablo çıktı. Sigara da yanlış beslenme de çocukluk döneminde edinilen kötü alışkanlıktı. Burada İngiltere kendisini sorguladı. Bu süreçte aileler, aile hekimleri ve okullara yeni yükümlülükler düştü. Eğer doktor ve diyetisyenler şişman ve sigara içen kişilerde sağlık sigortalarından yararlanmak üzere iyi kriterler geliştirirse, bireylerin buna uyma zorunluluğuna dayanarak şişmanlıktan korunma ve sigara içme oranında ciddi azalma sağlayarak. Böylece sağlık harcamaları 2015’te 20 milyar Sterlin düşecek. Araştırmaya katılan uzmanların büyük bir çoğunluğu hem sigarayı bırakacak hem de obeziteden kurtulacak grup için zorunlu beslenme eğitimi getirilmesini önerdi.
Tasarı insan haklarına aykırı mı?
İngiltere Tıp Birliği yasa tasarısının insan haklarına aykırı olacağını bildirdi. Ancak ankete katılan uzmanlar; şişman ve sigara içen kişilerde hem tedavileri yönetmenin hem de bu hastaların cerrahi operasyonlarının zor ve hastanede kalış sürelerinin uzun olduğunu açıklayarak karşı fikir ortaya attı. Uzmanlara göre tiryakiler ve şişmanlar rutin doktor kontrollerinden de kaçıyor. Birçok ülkede şişmanlara uygulanan vergi cezası, uçaklarda daha fazla bilet alımı ve kapalı alanlarda sigara içme yasağının yeterince caydırıcı olmadığını savunan İngiltere Sağlık Bakanlığı bu uygulama ile şişmanlıktan korunma ve sigara bırakmada başarı sağlanacağına inanıyor.