Çocukların zamanlarının büyük bölümünü geçirdiği okul sıraları obezite açısından risk faktörü. Kantinlerden alınan yağlı, şekerli besinler hazır meyve suları çocukların fark etmeden kilo almasına neden oluyor.
Çocukluk çağı obezitesinin önlenmesinde okullar önemli rol oynuyor. Okul çoğu çocuklarının vakitlerinin büyük bölümünü geçirdiği okuldaki kantinler, yemekhanelerde sunulan yiyecekler obezite için tehdit oluşturuyor. Okullarda fast food tarzı beslenmeyle yüksek kalorili yiyecekler ve şekerli içecekler tüketen çocuklar kantinden aldıkları çikolata ve gofret gibi atıştırmalıklarla yakamayacakları bir enerjiye sahip oluyor. Bu süreçte şişmanlık kaçınılmaz oluyor.
Şişmanlık 10 kat arttı
Obezite ile Mücadele için Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Bakanlar Toplantısı İstanbul’da yapılmıştı. Bu doğrultuda “Obezite ile Mücadele Avrupa Şartı” imzalandı. Burada en riskli grubun okul çağı çocukları olduğu tüm ülkeler tarafından kabul etti. 40 yıldan bu yana şişmanlık problemi okul çağı çocuklarında yaklaşık 10 kat arttı. Ev dışında yemek yeme alışkanlıklarının artması, fast-food besin tüketimi eğilimi ve okul çağı çocukların ve ergenlerin günlük beslenme gereksinmelerinin yüzde 60-80’nini okul kantinlerinden karşılaması şişmanlık riskini tetikleyen faktörlerdir.
Meyve sularındaki tehlike
Kantinlerde; bisküvi çeşitleri, tost, sandviçler, hamburger, simit ve açma gibi tek yönlü yiyeceklerin bulunması, enerji yoğunluğu yüksek, vitamin ve mineral gibi besin öğeleri içeriği düşük beslenme alışkanlıklarını tetikliyor. Kutu içerisinde satılan meyve suları ve kolalı içeceklerin yaklaşık enerji miktarı 200 kalori civarındadır. Günde yaklaşık iki kutu yanı 500 ml. civarında şekerli içecek tüketildiğinde, diğer beslenme koşulları sabit kalmak koşuluyla ayda ortalama 1 kg civarında ağırlık artışı meydana gelir.