Müftülüklere nikâhkıyma yetkisinin verilmesini rövanş gibi algılayıp muhalefet edenlere hemen hatırlatalım ki bu bir rövanş değil normalleşmedir.
Milli ve yerliolan bir düzenlemedir.
Geç kalınmış olsa da yerinde ve isabetli bir düzenlemedir.
***
Tek parti döneminde batılılaşma gerekçesiyle millete sorulmadan dayatılan uygulamalardan biri de nikâh düzenlemesiydi.
Bu düzenlemeyi halk içine sindirememiş, yine dini nikâhı esas almış ve resmi nikâh formaliteden ibaret kalmıştır.
Hatta köylerde nikâh kıyma yetkisi olan muhtarlar hiç nikâh kıymamış, nikâhı yine imamlar kıymış, muhtarlar sadece evlendirme defterlerini doldurmuştur.
***
Çünkü resmi nikâh düzenlemesinde -yetmişli yıllarda Burhan Felek’in Milliyet gazetesinde de yazdığı gibi- İsviçre kiliselerindeki Katolik nikah düzenlemesi esas alınarak yetki belediyeye verilmiştir.
Birçok ilahiyatçıyagöre resmi nikâhın dini nikâhta aranan niteliklere aykırı olmadığı, nikâhın dini bir kurum olmaktan ziyade hukuki bir durum olduğunu söylese de resmi nikâhın köken olarak kiliseye dayanması sebebiyle halk içselleştirememiştir.
Millet bu ve benzeri icraatları sebebiyle tek partiyi (CHP) ilk serbest seçimlerde iktidardan uzaklaştırmış ve bir daha iktidar hakkı tanımamıştır!
***
Eskiden dindar olsun olmasın bütün Müslümanlar belediye nikâhının yanı sıra mutlaka dini nikah yaptırırdı.
Biz de bu yüzden dini nikâhın resmileşmesini savunduk/ savunuyoruz.
Kayıtsızkuyutsuz dini nikâhın özellikle kadınları mağdur ettiğini bildiğimiz için müftülüklere nikâh kıyma yetkisinin verilmesini zaman zaman gündeme getirmişizdir.
Doksanlı yıllarda 408 sayı yayınladığım haftalık Yörünge dergisinin 16-23 Aralık 1990 tarihli 7. sayısında resmi nikâh mecburiyetine rağmen halkın dini nikâha itibar etmesini,“Sessiz başkaldırı” manşetiyle her kesimden görüş alarak kapak dosyası yapmıştık.
Orada da talebimiz mevcut uygulamanın kaldırılması değil, vatandaşı iki işlemden kurtarmak için müftülüklere de nikâh kıyma yetkisinin verilmesiydi.
***
Hükümetin meclise sunduğu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılan kanun tasarısı dininikâhı esas alan vatandaşları ayrıca belediyeye gitmek zahmetinden kurtarmaktadır.
Müftülerde görev verilecek imamlar da tıpkı belediyelerde nikâh kıyan memurlar gibi bu devletin resmi memurudur.
İsteyen belediyeye gider, isteyen müftülüklere.
***
Bunun anayasayla ve laiklikle çelişir bir tarafı da yoktur.
Anayasaya aykırı olanülkemizdeki gayr-i Müslimlerin dini nikahları resmen kabul edilirken Müslümanların dini nikahının kabul edilmemesidir!
Ayrıca tüm laik batılı ülkelerde de nikâh genellikle kilisede kıyılır, Müslümanların dini nikâhı da resmi işlem olarak kabul görür.
Müftülüklere nikâh yetkisiniben kesinlikle rövanş olarak algılamıyorum, tam tersine başta belirtiğim gibi bu bir normalleşmedir. AB uygulamalarıyla da örtüşmektedir.
Kimi sivil toplum örgütlerinin karşı çıkmasını yadırgamıyoruz.
Fakat bir vekilinin soru önergesiyle tasarıya muhalefet eden CHP’nin hâlâ milletin değerleriyle barışmaya niyetli olmadığını göstermesi sizce de düşündürücü değil mi?