Bugünlerde çoğu kişiyi etkileyen grip ve nezleye karşı kurubaklagillerden yardım alın.Mercimek, nohut ve fasulye bitkisel protein, vitamin, mineral ve posadan zengin, üstelik sıfır kolesterole sahip.
Bitkisel protein deposu kurubaklagiller sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezi. 100 gramında 20-25 gr. protein, 5 gr. posa içeren bu besin grubunun kolesterol içeriği sıfır. Kalsiyum, demir, çinko, manganez, bakır mineralleriyle B vitaminleri ve E vitamini bakımından zengin olan baklagiller, esansiyel bir aminoasit olan metiyoninden düşüktür. Bu nedenle tahıllarla pişirilmesi protein kalitesini artırır. Bu özellikle vejetaryenler için önemli. Kuru baklagilleri pişirilirken içine et ilave edilmesi protein kalitesini yükseltir. Kurubaklagil yemekleri, C vitamini kaynaklarıyla tüketildiklerinde de demirin vücuttaki kullanımı artar.
En doğru pişirme yöntemi
-Geleneksel yöntem: Baklagiller, su dolu bir kapta, akşamdan oda sıcaklığındaki suda ıslatılabilir. Amaç, pişirme süresini azaltmak.
-Hızlı yöntem: Zamanınız azsa kaynar suyun içinde 1-3 saat (çeşidine göre değişir) bekletilebilir. Pişirmenin birkaç saat öncesinde ıslatılmaya ihtiyaç duyan çoğu kurubaklagilin aksine, mercimeği ıslatmaya gerek yok.
Lezzetini artıran baharat ve sebzeler
Kahverengi baklagiller, çorba ve türlülere çok yakışır. Yeşil baklagillerse salatalarla iyi gider. Baklagiller; havuç, soğan, patates, pırasa ve sarımsak gibi sebzelerle kekik, kimyon, nane, köri gibi farklı baharatlarla pişirilebilir. Baklagiller, gaz yapıcı etki gösteren ‘rafinoz’ ve diğer ‘oligosakkaritleri’ içeriyor. Kurubaklagillerin yarattığı gaz şikayetlerini en aza indirmek için; ıslatma suyunu dökün ve temiz suda pişirin. İkinci önerimse, tüketirken mutlaka kimyon ekleyin. Kurubaklagilleri yeterli pişirmek önemli. Fazla pişirilirse çok yumuşar ve lapa olur. Tuz; tanelerin içerisindeki rutubeti alarak diri kalmalarını, domates veya sirkeyse yumuşamasını geciktirir. Bu ilaveler pişme süresinin sonlarına doğru yapılmalıdır. Pişirilmiş baklagiller, buzdolabında üç gün saklanabilir. Bazı çalışmalarda, yeterli miktarda baklagil tüketiminin kiloyu azalttığına dair bulgular elde edildi. Yine benzer şekilde şeker hastalığı riskini de azaltıyor. Baklagillerin çözülebilir lif içerikleri dolayısıyla kan lipit seviyelerini düşürücü etkisi var. Düzenli olarak tüketimi, kolesterolü, LDL (kötü) kolesterolü ve trigliserit seviyelerini düşürücü, HDL (iyi) kolesterol seviyeleriniyse yükseltici etki gösteriyor.