Kilo vermenin çözümü olarak mide küçültme, mideye bant takma veya balon yerleştirme gibi ameliyatları seçenleri, geri dönüşümü olmayan sağlık sorunları ve hayati riskler bekliyor.
MİDE küçültme ameliyatları fazla kilolarından kurtulmak için yemek kısıtlamasına gitmek istemeyenlerin limanı oldu. Ameliyat hangi çeşit olursa olsun; mide küçültme, mideye bant takma veya balon yerleştirme, mutlaka kilo kaybının olduğu kesin bir konudur. Ancak başarı oranını uzun vadede inceleyecek olursak durum hiç de düşünüldüğü gibi değil.
-Mide bantları: Midenin bir kısmının bant ile kapasitesinin azaltılmasına yönelik operasyondur. Amaç mide kapasitesine göre besin alımını zorunlu olarak azaltmaktır. Midenin doğal yapısı dışında bantla kısıtlanması sonrası fazla yemek yeme ile kusma, kan şekeri dengesizlikleri ve aşırı baş dönmeleri oluşur. Katı ve sıvı besinlerin bir arada yenilmediği bu tür operasyonlarda eğer vitamin-mineral desteği yapılmazsa sinir sistemi bozukluklarından tansiyon problemlerine kadar farklı rahatsızlıklar oluşabilir. Mide bantları ile kilo veren kişilerin bantı çıkardığında verdiği kilodan en az 1.5 kat daha fazla yeniden kilo aldıkları rapor ediliyor.
-Midenin bir kısmının alınması: Bu ciddi ameliyat ile hastanın geri dönüşümsüz, midesinin veya sindirim sistemine bağlı belirli bölümlerin cerrahi girişimle alınmasıdır. Alınan yere göre isimleri değişen bu ameliyatların en önemli sorunu besini yedikten sonra intolerans yani vücuda alamama gibi ciddi yan etkileri ameliyat sonrasında hemen başlar. Birçok hasta ameliyat sonrası eti vücudunda tolere edemez ve et yemekten uzaklaşır. Bu hastalarda demir, B12, folik asit ve kalsiyum eksiklikleri oluşur. Bu gibi sorunlar nedeniyle hastalar ağır psikolojik sorunlar yaşayabilir. Mide ameliyatı olan hastaların yüzde 45’i bu şekilde yeme bozukluğu boyutunda beslenme ile yaşamına devam ederken diğer kalan kısmı en az 3 yıl sonra aşırı kilo alarak eski kilolarına dönme riskine sahiptir.
BİR ÖMÜR MAMAYLA GEÇMEZ
Ameliyatların cinsine göre; mesela midenin bir kısmının alınıp diğer kısmının bağırsağa bağlanması, bağırsaklardan belirli yerlerin alınması gibi yöntemleri uygulatanlar sağlıklı günlerine hiçbir zaman dönemez. Ameliyat riski ile oluşan komplikasyonlar yüzünden ölümler görülür. Ameliyat sonrasında hastalar aynen bebekler gibi püre, sıvı ve çok az miktarda yiyecekler ile yaşamını idame ettirmek zorunda kalabilir. Bu nedenle besin alımını güvenli beslenme programı ile yapmak her zaman klinik olarak şişman kişide komplikasyon olmadan kilo vermesini sağlayan en doğru yoldur.