Vücudumuzun normal bir kiloda kalması için yakabildiğimiz kadar gıda almamız gerekir. Eğer fazlasını alırsak, fazla kaloriler vücudumuzda yağ olarak birikir ve obezite ortaya çıkar. Obezitenin giderek salgın halini almasının altında, kolay yaşam biçimi nedeniyle hareket azalması, fazla kalori alımı ve fast-food türü yeme alışkanlıklarının artması önemli rol oynar.
Hangi dönemler riskli?
Kadınlar için kilo alımının en fazla olduğu dönemler gebelik, emzirme ve menopoz dönemleridir. Tiroid bezi yetmezliği, kan şekeri düşüklüğü, böbreküstü bezinin aşırı kortizol üretmesi ve yumurtalıklardaki kistlerle karakterize polikistik over hastalığı gibi hormon bozuklukları da kilo alımının önemli nedenleridir. Suyun az içilmesi, aşırı alkol kullanımı, depresyon ve bazı psikolojik sorunlar, emeklilik ve gece vardiyasında çalışmak gibi, bazı psikolojik nedenler kilo alımında önemlidir. Çocukluk çağında alınan kilolarda, erişkinlerde olduğu gibi genetik yük, beslenme ve hareket azlığı önemli rol oynar. Anne ve babası aşırı kilolu çocukların yüzde 80’inde, anne ve babasından birisi aşırı kilolu olanların yüzde 40’ında fazla kilolu olma riski vardır.
OBEZİTEYİ ÇAĞIRAN YANLIŞLAR
-Hızlı ve büyük lokmalar halinde yemek, az çiğnemek:
-Öğün atlamak, öğün aralarında devamlı atıştırmak
-TV seyrederken, kitap okurken yemek yemek.
-Sıkıntılıyken aşırı yemek yemek.
-Ziyaret ve davetlerde, tatlı ve şeker ikramlarını reddetmemek.
-Akşam yemeğinden sonra, devamlı bir şeyler yemek
-Az su içmek.
-Akşam yemeği öncesi abur-cubur yemek.