Bir önceki yazımda “Zor kişilik” kavramından bahsetmiştim. Çok sayıda farklı zor kişilik hali var. Zor kişilik hallerinden biri de “Narsist kişilik”. Narsist kişiliğin belirleyici üç özelliği var. Bunlar; “Kendini üstün görme”, “Aşırı düzeyde hayran olunma beklentisi” ve “Başkalarının duygularına empati gösterememe”. Bu üç halin aşırı boyutta ve aynı anda olması kişiyi “Narsist kişilik” yapar. Narsistlerin %75’i erkek, %25’i kadındır.
Kendini üstün görme; üstün becerileri olduğuna, üstün zekası olduğuna, kusursuz görünüme sahip olduğuna, her şeyi en iyi o bildiğine dair halleri içerir. Kibirli, aşırı üstten bakan, başkalarını aşağı gören halleri vardır.
Hayran olunma beklentisi; dikkat odağı olmaya dair doymak bilmez ihtiyacı, sürekli övülme isteğini, onaylanma arzusunu içerir. Herkes ona odaklanmalı, onun üstün özelliklerinin farkına varmalı, onun üstün özelliklerini dile getirmelidir.
Başkalarının duygularına empati gösterememe; başkalarının duygularını anlayamama, duygusal yakınlık kuramama, şefkat gösterememe, içten bir özür dileyememe hallerini gösterir. Halden anlamazlar, kendi odaklı oldukları için başkalarının bakış açısını kavrayamazlar, onlara eşlik edemezler.
Narsistlerin eşleri ile ilişkileri
Narsist kişilik hali; iş yerinde ve sosyal hayatta ilişkileri belirleme gücüne sahip olmakla beraber esas etkisini yakın insan ilişkisinde yani eş ilişkisinde gösterir. Eş ilişkisi iki kişinin ve diğer aile üyelerinin etkileşimi içinde var olur. Narsist kişi eş ve aile ihtiyaçları yerine kendi ihtiyacına odaklandığı için evlilik ilişkisinde zorluklar çıkarır.
Narsist kişi eş ile birlikte yaşanan sorunlarda her zaman kendisinin haklı olduğuna dair bir bakış açısı vardır. Eşinin kendisine tabi olmasını, onun doğrusuna doğru demesini, ona mutlak uyum sağlamasını beklerler. Eşlerinden sürekli bir övgü ve beğeni isterler. Eşin yaşadığı duygusal zorluklara, acılara anlam veremezler hatta sinirlenip, gereksiz duygusallık olarak görürler.
Eş aldatmasında narsism
Eş aldatmasının çok sayıda nedenleri var. Aldatmanın sık nedenlerinden biri de narsism. Narsist kişiler; sosyal dünyayı sürekli bir şov sahnesi ve podyum, kendilerini de star bir oyuncu gibi gördüklerinden, herşeye sahip olma arzusu da yaşarlar. Başka kadınlar kendisinin cazibesinin müşterileri olmalıdır. Doyum bilmeyen hayranlıklarının tatmini için başka kadınlara ihtiyaç duyabilirler. Kendi eşlerinin aldatılmadan acılar içinde kalmasını ise abartılı tepki olarak yorumlama eğilimindedirler. “Her erkek bunu yapar, bu kadar abartmaya gerek yok” derler. Eşten içten özür dileme becerileri de olmadığı için ilişkiyi onaramazlar. Terk edildiklerinde ise, eşlerini suçlarlar.
Narsist eşi olanlar için dört seçenek
Narsist bir kişinin cazibesine kapılıp onunla evlendiyseniz ve onun zor kişiliğinden dolayı bir dizi devam eden sorun yaşıyorsanız, önünüzde dört seçenek bar. Birinci seçenek, ondan ayrılmaktır. İkinci seçenek onun narsizmiyle savaş içinde olmaktır. Üçüncü seçenek ona boyun eğip, mutlak uyum için çabalamaktır. Dördüncü seçenek ise, onun özelliklerini dikkate alarak ilişkiyi yönetmektir.
Bu yazıda narsist kişiliğin özelliklerini tanımladım. Önümüzdeki yazımda ise, narsist eşle yaşayan kişilerden dördüncü seçeneği seçenler için tavsiyelerimi yazacağım.