Depresyon ve besin arasında pozitif bir ilişki var. Beyin en büyük enerjiyi duyguları yönetmek için harcıyor. Mutsuzluğun temelinde çoğu zaman yanlış ve yetersiz beslenme faktörü öne çıkıyor.
Bedenin bütün kaslarını ve organlarını idare eden beyin enerjinin çoğunu duygu, düşünce ve davranış için kullanır. Bu enerjiyi de sadece şekerden elde ediyor. Beynin düzgün çalışması ile şekerin kandaki oranı ve metabolizma arasındagüçlü bir ilişki var. Haliyle beslenme tarzımız beynimizi dolayısıyla duygu ve düşüncelerimizi çokça ilgilendiriyor.
İşlenmiş gıdalar depresyon tetikçisi
Beslenme ve ruh hali ilişkisini mercek altına alan araştırmalar un, nişasta gibi işlenmiş gıdaların depresyona girme riskinin arttığını ortaya koyuyor. Buna karşın bol sebze, meyve ve balık tüketmenin ise depresyona girme riskini düşürdüğünü bildiriyor. Bu konudaki en çarpıcı araştırma ise İngiltere’nin başkenti Londra’daki College Üniversitesi’nden geldi. İngiliz bilim adamları araştırmada 3 bin 500 kamu görevlisinin beslenme verileriyle beş yıl sonraki depresyon oranlarını karşılaştırdı. Araştırmada farklı diyet uygulanan iki gruptaki deneklerin yaşları, cinsiyetleri, eğitim ve sosyo ekonomik durumları, fiziksel aktivite düzeyleri, sigara alışkanlıkları ve kronik hastalıkları da göz önüne alındı.
İnsülin öfke patlaması yaratıyor
Sonuçta işlenmemiş gıda tüketenlerin daha az tüketenlere göre depresyona girme riskinin yüzde 26 daha az olduğu tespit edildi. Aşırı işlenmiş gıda tüketenlerde depresyona girme riski ise yüzde 58 olarak belirlendi.
Unlu ve nişastalı gıdaların, sağlıksız yağların metabolizmayı olumsuz yönde etkileyerek depresyon başta olmak üzere ruhsal bozuklukların riskini artırdığı bilimsel bir gerçektir. Bu tür gıdalar insülin ve kortizol gibi hormonların gereksiz yere artmasına ve beyin metabolizmasının bozulmasına zemin hazırlıyor. İnsülindeki artış huzursuzluk, sinirlilik, öfke patlamaları ve uykusuzluğa sebep oluyor. Kortizol ise su ve tuz tutulumunu artırarak bedensel stresi artırıyor ve direk olarak depresyonu tetikliyor.
Ruhsal sağlık için beslenme önerileri
-Unlu ve nişastalı gıdalardan uzak kalın. Karbonhidrat ihtiyacını bulgur, buğday, işlenmemiş badem, ceviz, kuru üzüm gibi glisemik indeksi düşük gıdalardan karşılamak gerekir.
-Tuzu kararınca kullanın
-Protein alacağız, ama kararında
-Daha çok zeytinyağı ve tereyağını tercih etmeli
-Sabah kahvaltısını mutlak surette ve güçlüce yapmak gerekir. Kahvaltıda ekmek yerine yumurta, peynir, süt, yeşillik tarzı besinlere yönelmeli
-D vitamini hep ihlal edilen bir vitamindir. Mutlaka seviyesine baktırmalı ve eksiklik varsa giderilmeli
-Omega-3 takviyesi mutlaka yapılmalı
-Bol su alınmalı
-Her gün 20-25 dakika yürümek mutluluk hormonu salgılanmasına neden oluyor.