Boston'a ayak bastık, üniversite şehrine. Harvard MIT gibi dünyanın en iyi okullarının bulunduğu şehire ...
Şehire ilk adımımdan itibaren kurulu düzeni ile bana bir üniversite şehri olduğunu yoğun olarak hissettirdi.
Evet ABD'ye MÜSİAD'ın genel başkanı Nail Olpak, MÜSİAD'ın değerli üyeleri ve işadamı heyeti ile geldik. Çünkü MÜSİAD yurtdışındaki ağını gün geçtikçe genişletiyor. 2 sene önce 38 olan MÜSİAD yurtdışı şubelerinin ve temsilcilİklerinin sayısı 72 ülkeye çıkmış. 170 ayrı noktada şube ve temsilcilikler aracılığIıyla tüm dünyaya yayılmaya başlanmış durumda.
Ve bizler MÜSİAD ve MÜSİAD USA organizasyonunda, New York şubesini açmak için New York'a geldik. Kuruluş açılış kapsamında gıda ve restoran zirvesi de düzenleyerek sektör temsilcilerini buluşturacak. Aslında bu bir haftada adeta Amerika'da bir MÜSİAD zirvesi gerçekleştiriliyor. MÜSİAD genel başkanı Nail Olpak'ın da beraberinde olduğu işadamlarının katılımıyla Harvard Club'ta MÜSİAD'ın New York şubesi açılış tanıtımı çerçevesinde Türk Yatırım Sempozyumu gerçekleştirilicek.
Tabi önce Harvard üniversitesinde fakülte kulübünde Nail Olpak'ın katılımıyla Boston Türk Başkonsolosluğu, New England ticari Ataşeliği ofisi, Uluslararası Ekonomi Birliği (IEA) ve MÜSİAD ABD Başkanı Mustafa Tuncer ve ekibi tarafından organize edilen sempozyumda Türk iş dünyası ve yatırımlar görüşüldü.
Türkiye'den 30'a yakın işadamının ve ABD'deki MÜSİAD temsilcilerin, işadamlarının katıldığı sempozyumda Harvard üniversitesi profösörü Paul Vietor, INGBANK yönetim kurulu başkanı John T. McCarthy gibi önemli isimlerin konuşmacı ve katılımcı olduğu Boston'daki organizyonda, MÜSİAD başkanı Nail Olpak açılış konuşmasını gerçekleştirdi.Olpak, Türkiye ekonomisinden,merkez bankasına, dünyada ki genel ekonomik durumdan Rusya'ya, Türkiye'nin enerji habı olma konusunda gösterdiği çalışmalardan ihracata kadar pek çok konuya değindi.
Katılımcıların, işadamlarının yabancı yatırımcıların sorularını yanıtlayan Olpak, dünya ekonomisinde güç merkezlerinin ABD ve Avrupa'dan alternatif güç merkezlerine kaydığını ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin de eksen kaymasında etkisinin olduğunu söyledi. 2008 finansal krizi sonrasında Avrupa'nın neredeyse büyümediğinden bahseden Olpak Avrupa ülkelerinde işsizliğin yüksek seviyedeki konumunu koruduğunu ve deflasyon riskinin devam ettiğini belirtti.
Sempozyumda yaptığı açılış konuşmasında mevcut küresel sistemin ,bütün paradigmaları ile yeniden sorgulanmaya başladığını söyleyen Olpak, soğuk savaş sonrası ABD'nin siyasi ekonomik ve kültürel açıdan tek kutuplu baskın rolünün 2008 finansal kriz sonrası "alternatif merkezi" arayışları ekseninin daha ciddi bir şekilde tartışıldığını belirtti.ABD'nin ve Çin'in ekonomik sistemin en baskın iki aktörü haline gelmesinin "iki kutuplu küresel sistem " söylentilerini artırdığını söyleyen Olpak, ABD'nin agresif bir şekilde TTIP ve TTP gibi ortaklıklar oluşturma gayretinin Türkiye gibi ülkeler açısından bu tip endişeleri çoğalttığını vurguladı.
Açılış konuşması sonrasında, ekonomi yönetiminin değişip değişmeyeceği konusunda ki bir soru üzerine Olpak, bunun kararının siyasi otoriteye ait olduğunu ifade etti.TL'nin değer kaybı üzerine gelen bir soruya cevaben ise Olpak, 94 ve 2001 krizlerini kıyasla şu anki değer kaybının iç dinamiklerden kaynaklanmadığını ve işadamlarının daha basiretli davrandığını vurguladı.
Konferans bitiminde Prof. Dr. Paul Vietor , INGBANK CEO'su ile yaptığım özel röportajlardan edindiğim izlenim, yabancı yatırımcının ilgisinin devam ettiği ve Türkiye'yi gözde bir ülke olduklarını gördükleri... Özellikle Türkiye'nin bölgenin enerji koridoru olma konusunda gösterdiği çabayı ve çalışmalara çok dikkatli takip ettiklerini söyleyen yabancı katılımcılar FED'in son açıklamaları sonrası bu yıl beklenen faiz artırımının gelişmekte olan ülkeler açısından önemli olacağını ve ülkelerin sağlam durması gerekliliğinden bahsettiler.
ABD Türkiye arasında ki ticari ilişkilerinin artırılması, lobicilik faaliyetleri, ikili ilişkilerin artırılması açısından oldukça muhim bulduğum bu buluşmaların artmasını ümit ediyorum.Evet ABD Ticaret yapmak için zor bir ülke .Ancak artık günümüz dünyasında küreselleşen ekonomi de kur savaşlarının şiddetini artırarak sürdürdüğü adeta bir kabuk değiştirmeye çalışan ekonomi ve finans sistematiğinde MÜSİAD ve MÜSİAD USA 'nın New york şubesinin açılışı önemini artırıyor.
Kendimizi dünyaya anlatmalı, tanıtmalı ve lobiler oluşturmamızın gerekliliğini bir kez daha tanık olduğum bu ABD ziyaretinde, bir vatandaş olarak MÜSİAD'a, genel başkan Nail Olpak'a, yurtdışı teşkilatlanma başkanı Alper Esen'e MÜSİAD USA başkanı Mustafa Tuncer'e ve tüm ekibine, ayrıca Boston'daki organizyonda büyük emeği olan TC Boston başkonsolosu Ömür Budak ve Boston ticaret ateşesi Ali Alperen Kaçar'a teşekkürler. Bizlerin kendimizi daha iyi anlatmaya ve tanıtmaya ve ticaret hacmimizi geliştirmemiz adına, bu organizyonların daha yoğun yapılması temennisiyle....