Meyvelerin sağlığımızdaki yeri tartışılmaz. Meyvenin en bol olduğu bugünlerde bu fırsattan yararlanmak gerek. Ancak her besin grubu gibi meyveleri de sınırsız tüketilmemeli, tüketilen porsiyon miktarlarına dikkat edilmelidir. Unutmayınız ki vücudumuzda her şeyin fazlası yağ olarak depolanmaktadır. Günde 3-4 porsiyon meyve tüketimi günlük vitamin ve mineral ihtiyacını sağlayacak. Posa tüketimi açısından uygun yenilebilen meyvelerin kabuklarıyla tüketilmesine özen gösterilmeli. Meyveleri isterseniz ayrı ayrı, isterseniz salata yaparak veya tatlı ya da dondurmaların yanına ekleyerek tüketebilirsiniz. Meyve salataları farklı meyveleri bir arada yemek açısından tam bir yaşam iksiri. Üzerine hafif tarçın serperek, biraz Hindistan cevizi ile harika tatlar hazırlayabilirsiniz.
Bir porsiyon meyve ne kadar?
-Çilek: 8-10 adet
-Böğürtlen: Yarım su bardağı kadar
-Elma: 1 küçük boy
-Kiraz:10 adet
-Kaysı (kuru/taze):3-4 adet
-İncir (kuru/taze):1-2 adet
-Şeftali: 1 orta boy
-Dut: 8-10 adet
-Karpuz veya kavun:İnce bir dilim (1/8 dilim)
-Kivi: 1 adet
-Üzüm: 15 iri tane veya 20-25 küçük çekirdeksiz üzüm
-Kırmızı erik: 5-6 adet
-Muz: Yarım adet
Doğanın gençlik iksiri
-Kiraz: Güçlü bir ağrı kesicidir. Nikotinin vücuttan atılımını sağlar.
-İncir: Bağırsakları çalıştırır. Tansiyonu düşürmeye yardımcıdır
-Kayısı: Sindirim sistemini güçlendirir. Güzel bir cilt ve saça kavuşmanın altın anahtarıdır. Kemik erimesinin önlenmesinde önemli rolü var.
-Üzüm: Böbreklerin çalışmasını sağlar ve nabzı düzenler.Çekirdekleri hücre yenileyici özelliklere sahiptir.
-Şeftali: Kalp rahatsızlıklarına ve kansere karşı korur, sindirim sistemini çalıştırır hazmı kolaylaştırır.
-Elma: Kanın toksinlerden arınmasını sağlar. Damarları korur.
-Muz: Krampların oluşmasını önler.
-Kivi: C vitamini deposu olan kivi bağışıklık sistemini korumada önemli rol alır. Antioksidan etkisi sayesinde DNA’yı yıpranmalara karşı korur.