Not düşülmeli... Unutulmamalı... Her yıl hatırlanmalı... Rabia-t’ul Adeviyye Meydanı’ndaki o sahneler zihinlere kazındı. Geçen yıl bu zamanlar... Binlerce kişi sessizce dua ederek bir darbeyi protesto ediyor. O darbeci duadan korkuyor ama. O kadar çok korkuyor ki o meydanı taramakta tereddüt etmiyor. Mısır’daki darbeci yönetim tarafından camiler dolusu, meydanlar dolusu sessiz direnişçiye ateş açıldı.
Mısır’da ne olmuştu? Hızlı bir hafıza faaliyeti yapalım. Arap ülkelerinde demokrasi ve özgürlük taleplerinin sokak gösterilere dönüştüğü günlerdi. 2011 yılı... Önce Tunus... Ennahda Hareketi, Raşid El Gannuşi... Ve bugün de devam eden bir devrimin filizi... Libya’da Kaddafi’nin devrilmesi... Mısır’da da sıranın Hüsnü Mübarek’e gelmesi.
Önce Hüsnü Mübarek devrildi. 30 yıl aradan sonra... Tahrir o zaman direnişin simgesiydi. General Abdulfettah el-Sisi’nin seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi darbeyle durdurmasıyla aynı meydan işbirlikçi, berbat bir boyun eğmişliğin sembolü haline geldi. Tahrir, utanılacak bir repütasyona sahip olurken, Rabia-t’ul Adeviyye kutsallaştı. Tıpkı adını aldığı o kutsal kadın evliya gibi.
Kudüs’te Zeytindağı’nda türbesi var Rabia’nın... Merdivenlerle aşağı iniliyor. Geçtiğimiz ay Kudüs ziyaretimiz sırasında Rabia’nın ruhuna dua ettim. Mısır direnişi, Gazze ile birleşti adeta zihnimde.
Gazze’ye kara harekatının başlaması an meselesiydi. Her gün vahşi bir İsrail saldırısının haberi geliyordu. Gazze, Mısır’daki Rabia direnişi kanla bastırıldığı için (şu son dönemde Gazze denilince aklımızda beliren) Gazze oldu.
Çünkü Mursi yoktu. Çünkü Sisi gelmişti. Çünkü Gazze’nin can damarı Refah’ı kesecek bir isim vardı artık Kahire’de... İsrail’in istediği oldu. Hiç karmaşık değil denklem... Tunus’un komşusu Avrupa olduğu için devrim başarıya ulaştı. Mısır’ın komşusu İsrail olduğu için Mısır’daki halk hareketinin kanla bastırılmasına Batı ses çıkarmadı. Rabia direnişine sahip çıkılmadığı için bugün Gazze’de katliam yapıldı. Sesi çıkan tek ülke Türkiye oldu. Mısır’da yaşananlara tepki gösteren Türkiye ve Türk kamuoyu şimdi de Gazze diyor. Belki de yönetenlerden çok kamuoyunun, halkın tepkisine kulak vermek gerekiyor... Türkiye, hükümeti, kamuoyu, sokaktaki insanıyla Mısır’dan Gazze’ye Rabia ruhuna sahip çıkıyor.