Hollanda-Türkiye maçı oynanacak yarın gece. Bizim için son derece önemli bir karşılaşma az daha televizyonda yayımlanmayacaktı.
Show TV’nin TMSF’ye geçmesinin ardından, Fon, kanalın Ciner Grubu’nda olduğu dönemde yapılan anlaşmayı ticari olarak sorunlu bulmuş ve iptalini istemişti.
Saran Grubu da, bu işin UEFA açısından da kuralları olduğunu söyleyip önümüzdeki iki maçın başka kanallara satışının imkanı olmadığını duyurmuştu.
Gelinen nokta da belli ki Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç devreye girmiş, belli ki TMSF ticari faydayı bir kenara bırakıp maçı yayınlama kararı almış. Sonuç seyirci açısından sevindirici.
***
Gelelim yayın haklarının pazarlanması meselesine. Bazı rakamlar hakikaten dudak uçuklatacak cinsten. Mesela Dünya Kupası ya da Avrupa Şampiyonası gibi büyük bir organizasyonların fina yayın hakları 20 milyon dolarları bulabiliyor.
Eskiden TRT hemen parayı verir iş biterdi, bildiğim TRT Haber ve Spor Dairesi Başkanı Nasuhi Güngör’ün “aman hemen para ödeyelim” demediği. TRT de artık işin ticari hesabını yapıyor gerektiğinde fiyat üzerine uzun uzadıya müzakerelere girişiyor.
Olması gereken de bu aslında. Futbol nasılsa garanti reyting, garanti para bakışıyla rakamlar zaman zaman ticari sınırları zorluyor. Burada önemli bir hatırlatmada bulunayım.
Star Tv yönetimindeki bazı isimlerde Acun’un getirdiği reyting ve birinciliğe çok sevinen ama maliyeti çok yüksek olduğu için programlar olmasa daha karlı olabiliriz diye özetlenecek bir bakış açısı olduğu biliniyordu.
Benzer bir örnek Kurtlar Vadisi. Yıllarca garantili gün birincisi olan bir iş gelir, maliyet hesapları yüzünden kanal kanal dolaştı.
TRT’nin işi kamu yayıncılığı kamunun parasını korumaya çalışıyor, TMSF satacağı bir kanal için uzun vadeli borç yükü altına girmek istemiyor.
***
Süper Lig dışında Şampiyonlar Ligi, UEFA Ligi, Avrupa Şampiyonası, Dünya Kupası, İngiltere Ligi, İspanya Ligi... İş yapan futbol yayınları sadece bu kadar.
Dünya Kupası’nda zaman zaman saat farkı derdi çıktığını da unutmamak lazım.
Böyle bir ortamda rakamlar herkesin kazanacağı seviyeye gelmezse, benzer sorunlarla daha sık karşılaşacağız...