Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1-3 Aralık tarihleri arasında Millî Eğitim Şûrası'nın toplanacağını açıkladı. Şûra en son 7 yıl önce toplanmış. Düzenlenecek olan 20. Millî Eğitim Şûrası'nın başlığı "Eğitimde Fırsat Eşitliği".
Her ne kadar profesyonel mânâda bir eğitimci olmasam da 3 çocuk babası olarak Millî Eğitim Şûrası'nı mühimsiyorum.
Okullar açıldı. Çocuklarımız sınıflarına girdiklerinde ders kitaplarını sıralarının üzerinde buldular. Yeni Türkiye'nin bir farkı olarak ders kitaplarının talebelere ücretsiz verilmesine Eski Türkiye'den baktığımızda çok büyük bir hizmet.
Lâkin talebelere ücretsiz verilen ders kitapları hâlâ Eski Türkiye'nin dogmatik unsurlarını barındırıyor. Ders kitapları Eski Türkiye'nin resmî söyleminden maalesef temizlenemedi. Toplanacak olan Millî Eğitim Şûrası İnşaallah ders kitaplarının muhtevasını da ele alır.
Ders kitaplarıyla alâkalı başka bir sorun ise, öğretmenlerin ücretsiz dağıtılan ders kitaplarını yetersiz bulup talebelere yardımcı ders kitapları aldırmaları. Bu mevzu hakkında geçtiğimiz yıllarda iki yazı yazmıştım. Seneler geçti ama yardımcı ders kitapları sorunu devam ediyor.
Mensubu olduğu kurumun ders kitaplarını beğenmeyen öğretmenler talebelere yardımcı ders kitabı almaları hususunda telkinlerde bulunuyorlar. Sorsanız öğretmenler "Yardımcı ders kitabı almaları için zorlamıyoruz" diyecekler ama dersleri Millî Eğitim Bakanlığı'nın dağıttığı kitaplardan değil de alınmasını istedikleri yardımcı ders kitaplarından yaptıklarından gel de alma!..
Burada sorulması gereken soru: "Problem öğretmenlerden mi kaynaklanıyor yoksa ücretsiz dağıtılan ders kitaplarından mı?"
Daha önceki yazılarımda da bu mevzu üzerine sorduğum sual ise şuydu: "Devletin verdiği kitaplar sadra şifa olamıyorsa devlet kasasından milyonları çöpe mi atıyor? Ücretsiz dağıtılan ders kitaplarını hazırlayanların kafaları "Yardımcı ders kitabı" hazırlayanlar kadar çalışmıyor mu ki hazırladıkları kitaplar yetersiz kalıyor? Yoksa ders kitapları yeterli de öğretmenler mi işgüzarlık yapıyor?"
Yeni Türkiye'nin cevabı verilemeyen soruları...
Umarım şûrada bu mevzu üzerine uzun uzun konuşulur da biz veliler de sorun ders kitaplarında mı öğretmenlerde mi öğrenmiş oluruz.
Eski Türkiye'nin dogmatik unsurlarından temizlenmiş bir Millî Eğitim'e vesile olması duasıyla şimdiden 20. Millî Eğitim Şûrası hayırlı olsun...