Suriye ve Irak’tan gelen binlerce mülteciye kucak açan bir Türkiye var artık. Gelene kapı açan gelemeyenin yardımına koşan. Filistin, Kuzey Afrika, Doğu Afrika, Bosna Hersek ve Arakan bunlardan bir kaçı sadece. Karşılığında ise bugün Türkiye için yapabildikleri en iyi şey dua etmek ve kanaatimce Türkiye’nin de en çok ihtiyacı olan şey dua alabilmek.
Kültür ve Turizm Bakanlığının himayesinde Alevi Dedelerinin ve Bektaşi Babalarının ‘Alevi Sünni kardeştir’ duasını, Suriye Haseke Müftüsü İbrahim Şeyh Nakşibendi’nin Ahmet Yesevi Derneği’nde ‘Türkiye’nin zulümden kaçan mültecilere yaptığı iyilik, Suud’un hacıları karşılamasından daha büyük bir iştir. Allah, Türk milletini ve devletini zarara zelile uğratmasın’ duası takip eder.
***
Filistin Başbakanı ve Hamas İslami Direniş Hareketi liderlerinden İsmail Haniyye, Gazze’de düzenlenen toplu düğün töreninde yaptı bir benzer duayı Türkiye için. Kerkük’te Cuma hutbesinde Şeyh Adil açtı yanındakilerle beraber ellerini bu sefer ‘İçinden geçtiği bu dönem için Türkiye’ye dua edelim, Rabbim Müslümanların şanını şerefini korusun, Rabbim kardeşlerimize yardım etsin’ sözlerine âminler eşlik etti yine.
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ‘Türkiye büyüdü ve gündem belirleyen ülke oldu, Allah Türkiye’yi korusun, destek versin, yolunu açsın’ demişti tam bir yıl önce.
***
Sudan’ın Darfur bölgesinde toplanan binlerce Müslüman bir din âliminin önderliğinde ellerini semaya açtılar en son. ‘Ya Rabbi! Türkiye’yi her türlü bela ve musibetlerden koru, Türk halkını içinde bulundukları maddi ve manevi sıkıntılardan feraha kavuştur’ diyerek âmin dediler hep bir ağızdan.
Türkiye için edilen dualar sadece İslam dünyasından gelen dualar değil tabii ki. Avrupa’nın üçüncü, Balkanların ise en büyük sinagogu olan Edirne Büyük Sinagogu’nda toplanan Türk Musevi cemaati üyeleri, geçen sene verdikleri ilk iftar yemeğinde dua etmişlerdi Türkiye’nin ferahı için. Yine bu sene Türkiye Ermenileri Ruhani Lideri Tatul Anuşyan, Hatay’ın İskenderun ilçesinde bir araya gelen cemaat mensuplarından Türkiye için dua istemişti.
‘De ki; Eğer duanız olmasa Rabbimin katında ne ehemmiyetiniz var’ (Furkan 77)
‘Rabbimiz buyurdu ki: Bana dua edin size cevap vereyim’ (Mümin 60) gibi bu anlama gelecek daha nice ayetlere inanan Anadolu insanı da bugün küçüğünden büyüğüne, şehirlisinden köylüsüne, Türkiye için, gelecek için, kardeşlik ve barış için elleri semaya, dilleri duaya yönelmiş. Biz de üzerimize düşeni yapalım, dualarına milletçe âmin diyelim.