Cumhurbaşkanlığı seçimlerine giden süreçte en rahat iki parti, tartışmasız AK Parti ve MHP.. Yol haritaları belli, seçim stratejileri belli, doğruları belli.. En önemlisi ise adayları belli.. Bu saatten sonra her iki parti için de mevcut durum muhafaza edilerek üzerine yeni ne konabilir, ona bakılacak.. Mesela problem alanlarına çalışılacak.. Göçmen sorunu mu var?.. Bu süreç bu konunun problem olmaktan çıkması için üzerinde çalışılacak konforlu bir zaman tanıyor iktidara.. Seçim vakti geldiğinde yoldaki pürüzler de tek tek temizlenmiş olacak yani..
**
Oysa Millet İttifakı için zor bir süreç ilerliyor..
Henüz temel meselelerde uzlaşma sağlanmış değil..
1) İttifakın bileşenleri
2) İttifakın yol haritası
3) İttifakın ortak adayı
4) Seçimin kazanılması halinde kurulacak koalisyon
Bakın bu saydığım dört madde CHP-İYİ Parti blokunun henüz kağıda geçiremediği temel problemleri olarak duruyor..
**
İttifakın bileşenlerinden kastedilen çok açık. CHP'nin gayet belirgin biçimde HDP ile ittifakı devam ediyor. HDP'nin de İYİ Parti'ye itirazı sürüyor..Bilemiyorum İYİ Parti için HDP bir sorun teşkil eder mi!.. Ama HDP bu ortaklıkta İYİ Parti'nin olmasından rahatsız, bunu biliyorum.. Bu durum tam olarak çerçeveyi çizmeyi zorlaştırıyor..
**
Misal yol haritası.. CHP ve İYİ Parti Başbakanlı sisteme dönüş istiyor. Bunu birlikte hareket edeceklerini tahmin ettiğimiz Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'nun da destekleyeceğini görüyoruz.. Peki ittifakın diğer ortağı HDP de böyle mi düşünüyor?.. Demirtaş; "seni Başkan yaptırmayacağız" diyordu, "başkanlık sistemini getirtmeyeceğiz" değil.. Nitekim Mithat Sancar; "biz de güçlendirilmiş parlamenter sistem istiyoruz" derken mevcut "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" içinde parlamentonun güçlü ve söz sahibi kılınmasını kastediyordu.. Temsilciler Meclisi – Kongre modeli türü bir arayışı var HDP'nin... Dolayısıyla birlikte yol yürüyecek bütün partiler aynı şeyi istiyorlar mı, tartışılır...
**
Geldik ortak adaya.. Orada çarşı öyle karışık ki.. Önce CHP kendi içindeki sorunu halletmeli. CHP Genel Başkanı, herkesin gözünün içine baka baka, partide yıldızı parlayan isimlere savaş açmış durumda.. "Belediye başkanları işlerini yapsınlar" diyor.. "Bir aday çıkacaksa o da ben olmalıyım" mesajı veriyor.. Ekrem İmamoğlu, İstanbul'daki seçim galibiyetinin doğal sonucu olarak adaylık hakkında önceliğin kendisine verilmesini istiyor.. Benzer bir seçim başarısı elde eden Mansur Yavaş da .. Yani daha CHP kendi içinde bir karara varabilmiş değil..
**
Dışarıdan ortak aday arayışı için ise çok daha çetin bir pazarlık süreci geçtiğini söylememiz lazım. Her dönemin potansiyel ortak adayı Abdullah Gül için nabız yoklayan çevreler, "millet ittifakı kabul etmezse, Erdoğan'ın yerine Cumhur İttifakı adayı da olabilir" gibi rasyonel gerçeklikten uzak iddiaları dahi dillendirmeye başladılar.. E Meral Akşener'in de politik hedefi Cumhurbaşkanlığı.. Haklı olarak.. Demirtaş da muhakkak cumhurbaşkanı olmak isteyecektir.. Diyelim ki her ikisi de ayrı ayrı birinci tura girdi.. Seçilecek çoğunluğu bulamadılar.. İkinci turda nasıl bir araya gelecekler.. Daha açık soracak olursak, Demirtaş, Meral Akşener'le ittifak ortağı mı olacak?.. Meral Akşener Cumhurbaşkanı Demirtaş Başbakan mı olacak yani?..
**
Öyle zor bir süreç var ki Millet İttifakı'nın önünde... Bu açmazdan nasıl kurtulacaklarını kendilerinin de bildiğini sanmıyorum..