Ataklarla gelen migrenin her geçen ay hayatınızdan daha çok gün çalmasının nedeni yedikleriniz olabilir. Migrenin sıklığıyla süresini azaltan veya artıran besinleri bilmeniz şart.
Migren, çoğunlukla ataklar halinde gelişip şiddetli baş ağrısına neden olan nörolojik bir hastalıktır. Ataklar 4 saatten 72 saate kadar değişen uzunluklarda olabilir. Migreni tetikleyen başlıca faktörler; diyet faktörleri, stres, hormonal değişiklikler, uyku düzeni, iklimsel değişiklikler ve kişisel bazı alışkanlıklardır. Migreninizi hangi faktörlerin tetiklediğini bilmeniz önemlidir. Bunun için atak geldiği sırada neler yiyip içtiğinizi düşünebilirsiniz. Bunun için bir migren günlüğü tutmak yararlıdır. Her sabah 10- 15 dakika rahatlama egzersizleri yapın. Fırsatınız olursa yürüyün ya da yüzün. Gece geç vakte kadar uyanık kalmamaya özen gösterin. Akşam yemeğini en geç saat 20.00’de, yavaş yavaş yiyin. Mümkün olduğu kadar dışarıda yemek yemekten kaçının. Aç kalmak migren atağını tetikleyebilir bu nedenle her 3 saatte bir mutlaka ara öğünlerde taze meyve veya kuruyemişlerden atıştırın.
Migrene neden olan başlıca üç etken var. Yüksek tuz, tiramin, alkol ve besin alerjileri. Paket çorbalar, konserve ve sebze etler kaçınılması gereken besinlerin başında geliyor. Yüksek seviyede tiramin içeren bakla, fasulye ve olgunlaşmamış peynirlerden uzak durmak gerekiyor. Aynı şekilde çay, kahve, kola ve çikolatadan da uzak durmakta fayda var. Kriz döneminden önceki 4 - 6 hafta içindeki her haftada 1 gün bol bol su için. Kriz sırasında 2 kivi, 1 orta boy elma yiyin.
Migren ataklarını tetikleyebilecek besinler
-Peynir (özellikle sert, yıllanmış, tütsülenmiş ve bekletilmiş tuzlu olanları)
-Alkollü içecekler (bira, şarap, viski)
-Sakatatlar (karaciğer, beyin,böbrek,işkembe)
-Sucuk, salam, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünleri (sodyum nitrat içerirler)
-Deniz ürünleri (kalamar, karides, midye, ahtapot)
-Konserve besinler (sebzeler, meyveler, turşular)
-Turunçgiller (portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi)
-Yağlı ve baharatlı yiyecekler (çok acılı, çok kesif tatları olan baharatlar)
-Kafeinli içecekler (çay, kahve, asitli içecekler)
-Çikolata 8Bakla 8Maya
Güvenle yiyebileceğiniz besinler
-Sebze çorbası
-Haşlanmış yumurta
-Sebze püresi
-Armut
-Elma
-Papatya çayı
-Melisa çayı
-Kivi
-Havuç
-Kereviz
-Yulaflı kurabiye
-Sütlaç