Avustralya Beslenme ve Diyetetik Birliği vücutta fermantasyona uğrayan şeker alkolleri ve bazı karbonhidrat türlerine karşı oluşan yiyeceklerin bağırsaklarda gaz ve şişkinlik yaparak rahatsızlık verdiğini açıklamıştı. Bu durumun bağırsak sağlığını olumsuz yönde etkilediğini verahatsız eden karbonhidrat kaynağını diyetten çıkarılması gerektiğinin de altı çizilmişti. Burada mide ve bağırsaklarda oluşan gaz, şişkinlik, hazımsızlık aşırı yemeye, besinleri iyi çiğnememeye, hızlı yeme ve çok yağlı yeme ile de oluşabilir. Bu nedenle kilo probleminize bağlı oluşan hazımsızlıkla gerçekten şeker alkolü, laktoz intoleransı veya fruktoza karşı bir hassasiyeti iyi ayırt etmek gerekiyor. Bunun bir testi olmadığı için muhakkak deneme yanılma yolu ile yiyecekleri günlük beslenmenizden çıkararak bulabilirsiniz. Hangi karbonhidrat kaynağına karşı nasıl bir semptom oluşacağını ve beslenme önerilerimi de sizlerle paylaşmak istiyorum.
Oligosakkaritler: Fruktooligosakkarit veya galaktooligosakkaritler besinlerde doğal olarak bulunurlar. Eğer bağırsakların küçük bir kısmında bu maddeleri parçalayan enzimler yoksa gaz ve şişkinlik peşinizi bırakmaz. Enginar, kuşkonmaz, kırmızı turp, Brüksel lahanası, brokoli, lahana, rezene, sarımsak, pırasa, bakla, soğan, bezelye, buğday, arpa, çavdar, yeşil mercimek, nohut, elma, armut, kavun, şam fıstığından uzak durun.
Şeker alkolleri: İntestinal bariyerde emilimleri bu şeker alkolünü sindiremeyenlerde yavaş olur ve bağırsaklarda kramp, gaz, şişkinlik ve ishal rahatlıkla görülür. Şeker alkolleri içeren besinler ise elma, kayısı, kiraz, armut, nektarin, şeftali, erik, karpuz, avokado, karnabahar, mantar, bezelye ve yapay tatlandırıcılardan sorbitol, mannitol ve ksilitol içeren tüm besinlerdir.
Fruktoz: Fruktoz çay şekeri ve bazı meyvelerde yüksek oranda bulunur. Eğer fruktoza karşı sindirim problemi yaşarsanız ishal ve gaz şikayetleri peşinizi bırakmaz. Kiraz, mango, armut, karpuz, kuşkonmaz,enginar, nişastası yüksek bezelye ve mısır şurubu beslenmenizde olmaması gereken yiyecekler.
Laktoz karbonhidratı: Laktoz daha çok genetik bir enzim eksikliği sonucunda bağırsaklarda gerekli enzimin olmaması ile süt ve ürünlerini tüketildiğinde gaz, şişkinlik ve ishal ile seyreden semptomlar veren hastalıktır. Süt, yoğurt, dondurma, sütlü tatlı ve yumuşak peynirler yiyince semptomlar açığa çıkar. Bunun için yoğurt, kefir veya sert peynirler ile bu hassasiyet yapan yiyecekleri değiştirmek gerekir.