Üzüm... Eylül ayı güzeli! Üzümün hangi cinslerini yiyoruz, hangisi nerede yetişiyor? Hakkında ne var, ne yok hepsi bu yazıda! Gelin bu sulu taneleri yakından tanıyalım.
Şıralık cinsler: Cabernet sauvignon, carignane, semillion, merlot, çalkarası, alicante bouschet, narince, emir, kalecik karası, öküzgözü, sergi karası.
Kurutmalık cinsler: Sultani, yuvarlak çekirdeksiz, kuş üzümü, besni, karadimrit, akdimrit.
Doğu Anadolu üzümleri: Karaerik, tahannebi, şilfoni.
İç Anadolu üzümleri: Çavuş, hafızlı, Hamburg misketi, rezaki, gül üzümü, kadın parmağı, parmak, hasandede.
Karadeniz üzümleri: Hafızali, hamburg misketi, kömüş memesi, çavuş, izabella.
Ege üzümleri: Kardinal, kozak beyazı, kozak siyahi, yuvarlak incisi, sultani, pembe gemre, perlette, italya, hamburg misketi, razaki, osmancık, pembe, pek, ata sarısı, ilkeren.
Akdeniz üzümleri: Muskat, rezaki, adakarası, kardinal, hönüsü, ışıklı, Tarsus beypazarı, Yalova incisi, ata sarısı, ilkeren.
Güneydoğu Anadolu üzümleri: Ağ besni, dımışkı, hönüsü, tahannebi
Marmara üzümleri: Amasya beyazı, kardinal, değirmendere siyahı, çavuş, kozak beyazı, kozak siyahı, hamburg misketi, İtalya, müşküle, rezaki, hacıoğlu siyahı, edincik karası, hafızali, ilkeren.
Üzüm olmadan ‘olmaz’ tarifler
*Mayalı hamurdan çörek ‘brioche’ (Fransa)
* Taze üzümlü ekmek ‘üzümlü schiacciata’ (İtalya)
*Üzümlü anne keki (Türkiye)
*Nokul (Karadeniz)
* Baharatlı bir yemek ‘pastilla’ (Fas)
* Osmanlı saray mutfağından saray hoşafı
*Pumpernickel ekmeği (Danimarka)
*Ermeni mutfağından topik.
*Peynir ve irmikli kek ‘sernik’
(Polonya)
*Elmalı strudel (Avusturya)
*Çay keki (İngiltere)
*Üzümlü ekmek ‘rozijnenbroo’
(Hollanda)
*Umm ali tatlısı (Mısır)
Bunları biliyor musunuz?
* Anayurdu Küçük Asya’dır. Anadolu toprakları, üzüm için uygun iklim yapısında.
* 15 binin üzerinde çeşidi olduğu belirtiliyor.
* Ağustos ve eylül aylarında yurdun çeşitli bölgelerinde en çok festivali yapılan meyve.
* Üzüm, asmanın meyvesidir. Yani sarmanın demirbaşı! Ancak tüm üzüm cinslerinin yaprağıyla sarma yapılmaz. Tokat yaprağı denilen cins ‘narince’ üzümüdür. Tokat’ta 40’tan fazla üzüm çeşidi vardır. Ayrıca tüysüz ve ince yapraklı olan İzmir çevresinde yetişen Sultaniye cinsi üzümünün yaprağı da en lezzetli sarmalık cinstir.
* Kurutulmuş üzüme dikkat! Zira haşere için kimyasal madde kullanılabiliyor. Geleneksel yöntem olan külle kaplama en doğal yöntemlerden biri. Koyu kahve ve mat olanları tercih edin. En iyi markaları bile tüketirken araştırın.
* Üzüm yüksek oranda şeker içerir, kalorisi yüksektir. Kurusunda fruktoz çok daha yüksektir. Şeker sorunu olanlar dikkat!
* Üzüm çekirdeğinin kalp damar sağlığından bağ dokusuna hatta alerji önleyici özelliğine kadar bir çok faydası olduğu belirtiliyor.